VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08.12. Lietuvos 100-mečio ekspedicijos nariai bevardę viršūnę pavadino A. Vidugirio atminimui

Šeštadienį septynių Lietuvos alpinistų grupė įkopė į Tian Šanio kalnynuose Vidurinėje Azijoje esančią bevardę viršūnę. Ji buvo pavadinta Lietuvos ir Kirgizijos respublikų piliečio Algimanto Vidugirio atminimui. Išmanusis laikrodis su barometro duomenimis ir GPS signalu užfiksavo 4780 m aukštį.
Savarankiškos grupės vadovas yra Kęstutis Baleišis, kartu su juo kopė Rasa Baleišytė, Kristina Malciuvienė, Lukas Vološkevičius, Justinas Jonušas, Vytautas Petrauskas ir Šarūnas Baleišis.

Naują vardą pavadinti viršūnei ekspedicijos nariai rinkosi iš kelių variantų: Jono Basanavičiaus, Vydūno ir A. Vidugirio. Pastarasis buvo išrinktas dėl savo nuopelnų ir vietovės artimumo jam. A. Vidugiris buvo žymus kino režisierius, nusipelnęs Kirgizijos meno veikėjas. Gimė Kaune 1932 metais, vėliau Lietuvoje jis gyveno Panevėžyje. 1962 metais, kaip pats minėjo savo biografijoje, savanoriškai išsitrėmė save į Kirgiziją, kur sėkmingai tęsė savo kino režisieriaus karjerą.

Į Tian Šanio kalnus organizuota tarptautinė ekspedicija "Karakolas 2017" yra skirta Lietuvos 100-mečiui ir Lietuvos alpinizmo 60-mečiui paminėti. Ekspedicijos bendras vadovas - Algimantas Jucevičius, savarankiškų grupių vadovai - Kęstutis Baleišis ir Vilius Šaduikis. Ekspedicijos tikslas yra aplankyti Gedimino Akstino ir Lietuvos alpinistų viršūnes bei pavadinti bevardę viršūnę Lietuvos labui.
 
Atgal