VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07.29. Vėl kviečia politinių kalinių bei Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy

Rugpjūčio 5 d., šeštadienį, Ariogalos Dubysos slėnyje, Raseinių r. jau 27-ąjį kartą vyks Lietuvos tremtinių, politinių kalinių bei Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“.   

Jau trečią dešimtmetį kiekvieną rugpjūtį Raseinių rajone, Ariogaloje, Maironio apdainuotos Dubysos slėnyje, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) suburia likimo brolius ir seseris, mūsų tautiečius, patyrusius sovietinio okupanto vykdytas represijas, perėjusius devynis pragaro ratus – tremtinius, politinius kalinius, Laisvės kovų dalyvius. Gražiausiais gyvenimo metais okupanto valia, prievarta atsidūrę Norilske, Novosibirske, Omske, Magadane, Tomske, Igarkoje, prie Laptevų jūros, Krasnojarske, lietuviai išsaugojo tikėjimą Laisve, Nepriklausomybe. Ne visi sugrįžo, tūkstančiai liko amžinojo įšalo žemėje, ne visiems ten budi atminimo kryžiai…

Šiemet rugpjūčio pirmąjį šeštadienį (5 dieną) sąskrydžio „Su Lietuva širdy“ dalyviai nuo 9 valandos rinksis prie Ariogalos bažnyčios ir rikiuosis eisenon į Dubysos slėnį. Atvykusieji ir užsiregistravusieji gaus sąskrydžio suvenyrų ir informacinį leidinį. Šventės dailininkės sukurti stendai, plakatai, nuotraukos, primenančios tremties ir kovų metus, eisenos dalyvius lydės iki stadiono vartų, kur juos pasitiks šventės vedėjai. Apėję garbės ratą, jie pasklis po Dubysos slėnį, bursis grupelėmis pagal tremties vietas, choristai rikiuosis ant pakylos, ruošis dainai. Vyks Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavų pakėlimo ceremonija.

Po šv. Mišių, kurias aukos arkivyskupai Sigitas Tamkevičius ir Lionginas Virbalas, sąskrydžio ugnį, įžiebtą nuo Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje degančios Amžinosios ugnies, įneš Kauno jungtinio sveikatos klubo nariai, bėgikai iš Kauno, Prienų, kitų Lietuvos vietų. Norintys prisijungti prie ugnies nešimo apeigos kviečiami skambinti telefonu 8 614 85 117 arba rašyti el.paštu [email protected].

Politinių kalinių bei Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“ eisena

Politinių kalinių bei Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“ . Slėnis.

Politinių kalinių bei Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“. Renginio panorama

Oficialioji sąskrydžio dalis 12 valandą prasidės šventės aukuro įžiebimu. Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai iššaus salves Lietuvos politiniams kaliniams ir partizanams, visiems Lietuvos tremtiniams ir Laisvės kovotojams, Tėvynei Lietuvai.

Programoje – Jungtinio buvusių tremtinių ir politinių kalinių choro koncertas, valstybės vadovų, Seimo narių, svečių iš Latvijos ir Estijos, „Misija Sibiras“ dalyvių sveikinimas. Šventinę nuotaiką padės sukurti solistai Liudas Mikalauskas, Eglė, Ieva ir Vytautas Juozapaičiai, ansamblis „Ainiai“ ir nepailstantis ilgametis ansamblio „Armonika“ vadovas Stasys Liupkevičius, bardai Valerijus Šerelis ir Ernestas Kuckailis.

Diskusijų palapinėje veiks LGGRTC paroda „Krepšinis sovietų lageriuose ir tremtyje“, vyks: knygų pristatymai – Lietuvos kariuomenės viršilos Ernesto Kuckailio „Tylūs žingsniai per samanas“ ir dr. Arvydo Anušausko „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“, paskaitos dr. Lauryno Kasčiūno ir Žygimanto Pavilionio „Iššūkiai nacionaliniam saugumui“, filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūra, dalyvaujant režisieriui  Donatui Ulvydui.

Partizanų kovų rekonstruktorių klubas „Partizanas“ kartu su jaunaisiais šauliais pakvies į naujai įrengtą partizanų slėptuvę, kur vyks edukaciniai užsiėmimai: pokalbiai apie partizanų gyvenimą; partizanų politinius siekius ir partizanų deklaracijas; apie tai, kas yra istorinė rekonstrukcija.

Sąskrydyje bus galima įsigyti LPKTS išleistų ir platinamų knygų tremties ir rezistencijos temomis. Sąskrydis 17 val. uždaromas vėliavų nuleidimu.

Sąskrydžio „Su Lietuva širdy“ rengėjai– Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga drauge su partneriais: Lietuvos nacionaliniu kultūros centru, Raseinių rajono savivaldybe.

Šventėje kviečiami dalyvauti ne tik buvusieji tremtiniai politiniai kaliniai ir Laisvės kovų dalyviai bei jų artimieji, bet ir visi Lietuvą mylintys žmones.

 

Rengėjų nuotraukos

Atgal