VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 18. Kaip Algirdo kariai žirgus girdė Šiaurės jūroje

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kuopos kariai baigė savaitės trukmės  pasirengimo budėti NATO ypač greito reagavimo pajėgose  pratybas Danijoje ir grįžo į savo dislokacijos vietą Rukloje.  Kitas  pasirengimo etapas karių laukia birželį, kai  tarptautinių  pratybų „Sabre Strike 2016“  metu  bus vertinamas  Lietuvos karių pasirengimas budėti šių greitojo reagavimo pajėgų sudėtyje.  

Danijos kariuomenės  Oksbolo poligone pratybose, pavadintose  „3B“  dalyvavo  pajėgoms priskirtų Algirdo bataliono „Piranijų“  kuopos kariai.   Kaip sakė kariai, pratybų uždaviniai ir tikslai buvo tikrai „piraniški“–   judėjimas į kontaktą, suplanuotos ir staigios atakos vykdymas – besąlygiškas priešo naikinimas.

Pasak Algirdo bataliono kuopos karių, pratybos  Danijoje išsiskyrė realistiškumu ir gausiu pėstininkus remiančių vienetų dalyvavimu. Pirmąsias dvi dienas padaliniai treniravosi, remiami inžinierių būrio, kirsti vandens kliūtis, minų laukus, prieštankinius griovus. Priskirtas vienetas, valdantis bepilotį lėktuvą, padėjo  identifikuoti priešo buvimo vietas, išžvalgyti vietovę iš oro. Priešakiniai artilerijos stebėtojai rėmė puolimą netiesiogine ugnimi.

Pratybų intensyvumas ir užduočių gausa priartino prie realių sąlygų ir leido Algirdo bataliono kariams parodyti tai,  ką moka geriausiai:  surasti – sukaustyti – sunaikinti.

NATO ypač greito reagavimo pajėgose budėsiančios Algirdo bataliono kuopos vado kapitono Algirdo Navasaičio vertinimu, jo  kuopos kariai  išsiskyrė aukšta motyvacija, profesionalumu atliekant užduotis ir perimant gerąją patirtį iš danų karių. O tam  nesutrukdė net ir merkiantis šoninis lietus nuo Šiaurės jūros.

Pasak vado,  yra dalykų, kurių  kuopai dar reikia treniruotis ir tobulinti,  bet aukšta motyvacija sutriuškinti priešą, deganti kiekvieno „Piranijų“  kuopos kario akyse, nugali viską. 

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono 3-oji mechanizuotoji pėstininkų kuopa su priskirtais vienetais metų trukmės budėjimą  NATO Ypač greito reagavimo pajėgų sudėtyje pradės 2017 m. sausio 1 dieną.  Lietuvos kariai bus prisikirti Jungtinės Karalystės vadovaujamam Sausumos pajėgų elementui. Lietuvos skiriama pėstininkų kuopa užduotis vykdys Danijos kariuomenės bataliono sudėtyje, logistinėms operacijoms užtikrinti bus skiriamas ir Nacionalinis paramos elementas.

 „Mokymai  Danijoje  buvo sudedamoji pasirengimo budėti 2017 m. NATO ypač greito reagavimo pajėgų sudėtyje dalis. Jau praeitų metų lapkričio mėnesį turėjome pirmuosius mokymus kartu su danų Husarų bataliono kovinės grupės kariais, kur parodėme itin aukštą Algirdo bataliono karių pasirengimo lygį. Lietuvos kariuomenė su Danijos kariuomene bendradarbiauja nuo pat nepriklausomybės atgavimo ir pratybos tik patvirtino, kad daugiau kaip dvidešimt metų vykstantis bendradarbiavimas puikiai atsiskleidžia ir mūšio lauke, kai tiek procedūros, tiek supratimas apie priešą yra toks pats,“ – prieš išvyksat į pratybas Danijoje buvo sakęs pratybas  kuopos vadas kpt. A. Navasaitis.

Atgal