VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 16. Ilgai nesibaigiantis Užgavėnių šurmulys

Ričardas Simonaitis

Beveik savaitę Vilniaus gyventojai varė žiemą iš savo namų. Tiek V.Kudirkos, tiek S.Daukanto aikštės buvo užtvindytos kaukėtais persirengėliais ir muzikantais. Antradienį ir Mokytojų namų kiemelis buvo triukšmingas pačiais mažiausiais ir mieliausiais dalyviais - vaikučiais. Mamos nesibodėjo atvežti savo atžalas. Ir neapsiriko. Tą vakarą visiems buvo džiugu ir smagu.

Buvo į ką pažiūrėti ir vaikams, ir suaugusiems

Užgavėnių šventėje, S.Daukanto aikštėje, dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Jos Ekscelencija ponia D.Grybauskaitė. Prezidentės dalyvavimas šventėje visiems dalyviams tikrai teikė daug džiaugsmo ir pasitikėjimo. Vien tik Jos maloni šypsena daugumai dalyvių suteikė pajusti malonų pavasario šilumos dvelksmą, šildė širdis . Tai pajuto visi šventės dalyviai. Jos Ekscelencija visą laiką buvo dėmesio centre. Ypatingo dėmesio susilaukdavo ir patys mažiausieji šventės dalyviai. Kiekvienas buvo pamalonintas šypsena ir palinkėjimais. Daugumai dalyvių prezidentė dalino nepaprasto skanumo Užgavėnių blynus bei košę, palinkėdama sulaukti gražaus pavasario.

Susirinkusius stebino kaukių išradingumas

Dėmesio centre buvo ir Kanapinis su Lašininiu. Jų tarpusavio kova vyko ištisus vakarus iki galutinės pergalės išvarant žiemą iš Vilniaus. Jų kovas stebėjo ir jų padėjėjai – giltinė, Morė, ponas Barsukas bei kiti „prieteliai“.

Linksmybių netrūko

Mokytojų namų kiemelyje šį antradienį vyko, taip vadinama, tikroji Užgavėnių dienos šventė. Vakarėjant čia suvažiavo patys mažiausieji vilniečiai. Kartu su mamytėmis ir tėveliais jie smalsavo, čiupinėjo persirengėlius, domėjosi jų kaukėmis. Bandė net susipažinti su pačiomis išradingiausiomis ir įdomiausiomis kaukėmis. Mažyliai vaikučiai savo rankytėmis stengėsi prisiliesti, pačiupinėti jam patinkančią kaukę. Daug kam ir ašaros tryško, bet buvo ir daug džiaugsmo. Tėvelių raginami vaikai smalsavo, ragavo ir džiaugėsi viskuo kas tą vakarą vyko. Ypatingai vaikus džiugino svarbiausieji Užgavėnių dalyviai – Kanapinis ir Lašininis. Jų linksmi pokštai daug prisidėjo prie bendros šventės nuotaikos.

Dalyvių šurmulys netilo ir jau sutemus

Malonu pastebėti, kad šį kartą šventėje nebuvo prekiaujama alkoholiu. Organizatoriai sugebėjo išsiversti be jų paramos, kas yra sveikintina. Vaikams neteko matyti apgirtusių dėdžių. Tai džiugino visus šventės dalyvius. Manau, kad šių metų Užgavėnės tikrai buvo išskirtinai įdomios ir mielos ne tik patiems dalyviams bet ir iš kitų valstybių atvykusiems svečiams. Organizatorius reikia tik sveikinti už naujoves ir dėkavoti, kad kitais metais Užgavėnių šventė taptų dar linksmesnė ir dar išradingesnė.

Mažiesiems irgi buvo linksma

Atgal