VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Istorijos akcentai

04 02. Istorija mena

Lietuvos istorija mena

1901 m. Kirkūnuose, Rokiškio rajone, gimė aktorė Ona Kurmytė-Mazurkevičienė. Mirė 1952 m. Kaune.

1991 m. įsteigtas Kultūros paveldo centras - Lietuvos nacionalinio kultūros paveldo apskaitos ir tyrimo įstaiga, atsakinga už nekilnojamųjų kultūros vertybių registro tvarkymą.

1993 m. Generalinėje prokuratūroje įkurtas Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyrius.

2000 m. Vilniaus miesto meru antrą kartą išrinktas tuometis Liberalų sąjungos pirmininkas Rolandas Paksas.

2003 m. Panevėžio lėlių vežimo teatro įkūrėjas ir režisierius Antanas Markuckis apdovanotas žymiausio pasaulio pasakininko Hanso Kristiano Anderseno premija. Ši premija įteikiama kasmet rašytojo gimimo dieną - balandžio 2-ąją.

2004 m. prie NATO būstinės Briuselyje iškeltos Bulgarijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Slovakijos, Slovėnijos ir Rumunijos vėliavos.

2005 m. Lietuvos ir Afganistano nuolatiniai atstovai Jungtinėse Tautose Niujorke pasirašė Bendrą deklaraciją dėl diplomatinių santykių atkūrimo. Šie santykiai tarp Lietuvos ir Afganistano pirmą kartą buvo užmegzti 1933 metų balandžio 27 dieną.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

742 m. gimė frankų karalius, Karolingų dinastijos pradininkas Karolis Didysis. Kartu su broliu jis užkariavo didžiąją Europos dalį, o 800 metais tapo imperatoriumi.

1792 m. JAV Kongresas priėmė, o Džordžas Vašingtonas (George Washington) pasirašė įstatymą dėl pinigų kalyklos įkūrimo bei monetų apyvartos JAV.

1805 m. gimė danų rašytojas Hansas Kristianas Andersenas (Hans Christian Andersen), labiausiai pagarsėjęs savo pasakomis vaikams, tarp jų - pasakomis "Nauji karaliaus drabužiai" ir "Bjaurusis ančiukas".

1840 m. gimė prancūzų rašytojas Emilis Zola (Emile Zola), natūralistinio judėjimo pradininkas literatūroje. Geriausiais jo kūriniais laikomi romanai "Tereza Raken" ir "Žerminalis".

1860 m. Turine susirinko pirmasis Italijos parlamentas.

1862 m. gimė rusų valstybės veikėjas, vidaus reikalų ministras, vadinamosios Stolypino reformos autorius Piotras Stolypinas.

1872 m. mirė amerikiečių išradėjas ir dailininkas, vienas iš Niujorko nacionalinės tapybos akademijos steigėjų ir pirmasis prezidentas Samuelis Morzė (Sammuel Morse) - Morzės abėcėlės autorius.

1891 m. gimė vokiečių skulptorius, tapytojas ir dadaizmo pagrindėjas Maksas Ernstas (Max Ernst).

1944 m. sovietų armija kirto Pruto upę ir įžengė į Rumuniją.

1947 m. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba balsavo už tai, kad JAV būtų pavesta globoti anksčiau Japonijai priklausiusias Ramiojo vandenyno salas.

1960 m. Madagaskarui Prancūzija suteikė nepriklausomybę.

1974 m. savo darbo kabinete mirė prancūzų valstybės veikėjas, ministras pirmininkas ir prezidentas nuo 1969 metų Žoržas Pompidu (Georges Pompidou).

1982 m. Argentina įsiveržė į Folklendo salas ir nušalino britų administraciją. Folklendo salos protektorato teisėmis Didžiajai Britanijai priklausė nuo 1832 metų.

1991 m. visoje Sovietų Sąjungoje pagrindinių prekių ir viešojo transporto kainos padidėjo iki 200 procentų.

1996 m. Rusija ir Baltarusija pasirašė sutartį dėl glaudžios politinės ir ekonominės bendrijos sudarymo.

1996 m. į savo senąjį darbą Gdansko laivų statykloje grįžo Lenkijos prezidentas ir buvęs "Solidarumo" profsąjungos vadovas Lechas Valensa (Lech Walęsa). Jis buvo pirmasis po karo demokratiškai išrinktas Lenkijos prezidentas.

2004 m. NATO gretos pasipildė septyniomis naujomis narėmis - Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija.

2005 m. mirė Romos katalikų Bažnyčios popiežius Jonas Paulius II.

2009 m. per 21-ąjį NATO viršūnių susitikimą buvęs Danijos ministras pirmininkas Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen) buvo paskirtas naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi.

Atgal