VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

10.06.Šimtmetį kauptas ir saugotas dokumentinis paveldas lankytojams pristatomas pirmą kartą

Spalio 9 d. – gruodžio 31 d., Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje, III a., vyks paroda „Verba volant, scripta manent“: iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“. Parodos atidarymas spalio 9 d. 17.30 val. III a. atrijuje. Tik parodos atidarymo vakarą bus galimybė pamatyti įspūdingą, savo dydžiu išsiskiriantį garsios Valenrodtų giminės genealoginį medį, nupieštą ant pergamento XVIII a. antrojoje pusėje. Renginyje skambės instrumentinio ansamblio „Vilniaus klarnetai“ muzika.

Minint Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos 100-mečio jubiliejų visuomenei pristatomi patys vertingiausi, įdomiausi, reikšmingiausi XIV–XXI a. dokumentai: knygos, rankraščiai, žemėlapiai, fotografijos, natos, šelako plokštelės. Ne vienas parodos eksponatas yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Šimtmetį kaupta ir saugota dokumentinio paveldo visuma lankytojams pristatoma pirmą kartą. Parodos pavadinimui pasirinkta antikos laikų sentencija „Verba volant, scripta manent“ pabrėžia išsaugoto dokumentinio paveldo reikšmę, nes žodžiai nuskrenda, o raštas lieka.

Parodoje pasitelkiant įvairaus žanro ir formų eksponatus kuriamas įvairialypis pasakojimas apie Lietuvos kultūros istoriją. Lankytojai turės progą sužinoti, kokios seniausios knygos saugomos Nacionalinėje bibliotekoje, kas yra inkunabulai ir paleotipai, koks buvo Vilniaus, kaip daugiakultūrės ir daugiatautės sostinės, vaidmuo Lietuvos kultūroje, kaip plėtojosi lietuvių kalba, šalies politika ar kito kasdienybė.

Parodos lankytojai bus supažindinami su išskirtiniais muzikos veikalais, unikaliomis šelako plokštelėmis ir ritinėliais pianolai, senąja fotografija, taip pat su populiariausiais ir smalsumą žadinančiais – curiositas – veikalais: „sukaustytąja knyga“ ir miniatiūrinėmis knygelėmis.

 

Atgal