VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

08.06. Lietuvos didžiosios kunigaikštystės pėdsakai Voluinės sostinėje Lucke (3)

Gintaras Andrijauskas

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Šiandieninis Luckas yra administracinis Voluinės srities centras, kuriame gyvena apie 215 tūkstančių gyventojų. Jame daug žalumos, parkų ir aikščių, daug kur viešosiose erdvėse gaivinančiai trykšta fontanai. Mieste gausu mažosios architektūros elementų, meniškų skulptūrų, o ūksminguose pėsčiųjų bulvaruose iki  vėlumas nestinga pavaikštinėti išėjusių miestiečių bei turistų. Centrinėje miesto dalyje gausu iki vėlyvo vakaro dirbančių skoningai įrengtų viešojo maitinimo įstaigų, į kurias užsuka ne vien tik jaunimas.  Užsieniečio  turisto dėmesį turėtų patraukti europietiškos ir tradicinės ukrainietiškos virtuvės patiekalus bei originalius desertus siūlanti kavinė „Mr.Benedict“  ir išties novatoriškai į sveiko maisto gamybą bei jų pateikimą žvelgiantys „Meat & Green“ restorano šefai. Juolab, kad gurmaniško patiekalų skonio ieškančių šių bei dešimčių kitų Lucko centre esančių maitinimo įstaigų lankytojus tikriausiai nustebins ir jų kaina, kuri turistui iš Lietuvos tikrai turėtų pasirodyti gerokai žemesnė, nei už panašios kokybės patiekalus tektų sumokėti Lietuvoje.

Lucke yra vienas iš 14 Ukrainoje esančių  zoologijos sodų, kuris pelnytai  didžiuojasi  rudosiomis  meškomis; prieinantys prie voljerų lankytojai  su neslepiamu smalsumu apžiūrinėja net keliolika šios laukinių gyvūnų rūšies atstovų.

Miesto centrinio  parko prieigose ieškantys įvairesnių pramogų  gali paplaukioti motorlaiviu daug kilometrų vingiuojančia Styro upe. Plaukiant specialiai turistų gabenimu pritaikytu laivu iš  medžiais apaugusių upės vingių visu savo didingumu išnyra pilis su gynybinėmis sienomis ir bokštais, o nuplaukus kiek tolėliau ir prieplaukėlėje  išlipus iš laivo dar galima apžiūrėti  ir vadinamojo Ukrainos „Antonijaus Gaudi“  šedevrą - architekto bei skulptoriaus Mykolo Golovano visą gyvenimą statomą gyvenamąjį namą, kuriame susipina patys įvairiausi architektūriniai stiliai su gausybe  skulptūrų ir skulptūrinių kompozicijų. Beje, pats architektas jau ne vieną dešimtmetį kasdien pluša prie savo šedevro, toms keistoms ir visą kiemą užimančioms kompozicijoms sukurdamas dar ir įvairiaspalvius vitražus iš gausybės kieme sudėtų butelių šukių. O ir pačias skulptūras jis kuria ne vien tik iš marmuro, bet ir cemento, betono ir net antkapinių paminklų fragmentų...

 Vadinamojo Lucko ''Antonio Gaudi'' - Mikolo Golovano skulptūros 

Vadinamojo Lucko ''Antonio Gaudi'' - Mikolo Golovano projektuotas pastatas

Ketinantiems apžiūrėti Lucką su jo įdomybėmis, rekomenduočiau vykti iš Lvovo, kurį iš Vilniaus galima pasiekti lėktuvo tiesioginiu skrydžiu, taip pat tarptautinio susisiekimo maršrutiniais autobusais. Nuo šio Vakarų Ukrainos regiono centro Luckas yra nutolęs maždaug 150 kilometrų, o tarpmiestiniai autobusai tuo maršrutu vyksta gana dažnai. Tiesa, nenustebkite, jei kelionė autobusu užtruks ilgiau nei 3 valandas, nes kelias - tik patenkinamos būklės. Žinoma, į Lucką galima nuvykti ir iš Kijevo, bet tada atstumas bus gerokai ilgesnis (apie 400 km), o ir kelio kokybė ne kitokia. Na, o išsiruošę  keliauti iš Lietuvos savo automobiliu, kelionės maršrutą Lucko link pasirinks savarankiškai, kadangi pervažiavę Lenkijos-Ukrainos sieną, pakeliui dar aplankys daug įdomių miestelių, kuriuose gausu paveldo bei architektūros paminklų.

Atgal