VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

04 15.Ant bendros Baltijos šalių monetos bus pavaizduota Lietuvos autoriaus sukurta kasos pynė

Kitąmet Baltijos valstybių šimtmečiui išleidžiamos pirmosios bendros Lietuvos, Latvijos ir Estijos proginės monetos dizaino autoriumi tapo lietuvis Justas Petrulis. Jaunojo dizainerio darbas dvi savaites internetu vykusiame gyventojų iš viso pasaulio balsavime surinko daugiausia balsų.

J. Petrulis savo sukurtu monetos dizainu – supinta kasa, kurios galai išsišakoja į Lietuvos, Latvijos ir Estijos herbus – labiausiai sužavėjo balsuotojus. Jis surinko 4 277 balsus ir nugalėjo tarptautiniame konkurse.

Baltijos seserys. Proginė moneta. Justas Petrulis.lb.lt nuotr.

 lb.lt nuotr.

Šis lietuvis pirmą kartą dalyvavo monetos kūrimo konkurse, ir būtent jo sukurtas piešinys bus pavaizduotas ant 2018 m. pradžioje išleidžiamos bendros Lietuvos, Latvijos ir Estijos proginės 2 eurų monetos. Moneta bus identiška visose trijose šalyse, skirsis tik užrašytas valstybės pavadinimas. Prieš kaldinant monetą, ji dar turės būti suderinta Europos Sąjungos lygiu.

Dėl bendros Baltijos valstybių šimtmečiui skirtos monetos dizaino gyventojai iš viso pasaulio dvi savaites balsavo interneto svetainėje.Suskaičiavus 14 302 balsus paaiškėjo, kad laimėjusio projekto autorius J. Petrulis surinko trečdalį balsų. Nors už monetas balsavo žmonės daugiausia iš Baltijos valstybių (estų balsai sudarė 36  proc., latvių – 32  proc., lietuvių – 25  proc.), taip pat sulaukta balsų iš kitų Europos šalių, Japonijos, Australijos, Argentinos, Kanados, JAV, Indijos, Maroko.

Iš viso konkurse dalyvavo 6 dizaino projektai, po 2 iš kiekvienos šalies. Balsavimo metu jų autoriai buvo laikomi paslaptyje, neatskleista ir iš kokios šalies kuri moneta.
Už monetą balsavę gyventojai taip pat dalyvavo loterijoje. Pasibaigus balsavimui, burtų keliu ištraukti 100 laimėtojų, gausiantys po tris 2 eurų progines monetas iš kiekvienos šalies. Centriniai bankai susisieks su laimėtojais, kad šie nurodytų, kokiu adresu išsiųsti prizus. Monetos numizmatinėse pakuotėse bus išsiųstos po jų išleidimo į apyvartą 2018-ųjų pradžioje.

Internetinis balsavimas vyko nuo kovo 21 d. iki balandžio 5 d. Vienas žmogus galėjo balsuoti tik vieną kartą, patvirtindamas savo balsą elektroniniu paštu gauta nuoroda. Renkant monetos dizaino laimėtoją buvo skaičiuojami tik patvirtinti balsai.

Atgal