VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05.07. EK pavasario prognozė: šiemet Lietuvos BVP mažės, 2021 metais tikimasi atsigavimo

„Europos Komisijos makroekonominės prognozės yra artimos šių metų balandžio mėnesį Finansų ministerijos parengtam ekonominės raidos scenarijui, numatančiam, kad 2020 metais tikėtinas didesnis nei 7 proc. BVP nuosmukis. Siekdami sušvelninti pandemijos padarinius Lietuvos ekonomikai, taikome ekonomikos skatinimo priemonių planą, kurio svarbą ekonomikos atsigavimui įvertino ir Europos Komisija. Visi tikimės mūsų šalies ekonomikos atsigavimo jau ateinančiais metais“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

EK prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika didžiausią žalą patirs antrąjį šių metų ketvirtį, o trečiąjį ketvirtį laukiamas spartus atsigavimas. Vidaus paklausą šiemet neigiamai veiks sumažėjusios namų ūkių pajamos ir ribotos skolinimosi galimybės. Eksporto atsigavimas priklausys nuo Šiaurės Europos valstybių ekonominės raidos. Lietuvos ekonomikos atsigavimą skatins Vyriausybės priimtas ekonomikos skatinimo plano įgyvendinimas.

Karantinas labiausiai paveiks paslaugų sektoriaus darbuotojus, ypač savarankiškai dirbančiuosius asmenis. Siekdama išsaugoti darbo vietas, Vyriausybė mokės subsidijas įmonėms, kurios išlaikys savo darbuotojus karantino metu ir po jo. Atsižvelgdama į tai EK tikisi, kad nedarbo lygis 2020 metais išliks vienaženklis ir sudarys 9,7 proc., o 2021 metais jis sumažės iki 7,9 proc.

Infliacija 2020 metais sumažės iki 0,8 proc. EK nuomone, vartojimo prekių ir paslaugų kainos augs lėčiau nei pastaraisiais metais dėl mažesnio spaudimo darbo užmokesčiui ir pigesnių energijos prekių. 2021 metais infliacijos tempas sudarys 1,5 proc.

EK vertinimu, fiskalinio stimulo plano įgyvendinimas ir automatinės stabilizavimo priemonės padidins valdžios sektoriaus deficitą iki 6,9 proc. BVP. Valdžios sektoriaus skola padidės iki 48,5 proc. BVP. 2021 metais numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas sumažės iki 2,7 proc. BVP, tačiau skolos santykis su BVP iš esmės nesikeis.

Atgal