VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12.09.Euro grupė: naujas pirmininkas ir pozityviai įvertintas Lietuvos biudžetas

Finansų ministras Vilius Šapoka pasveikino naująjį Euro grupės pirmininką, Portugalijos finansų ministrą Mario Centeno. Jį iš 4 kandidatų – Pierre‘o Gramegna‘o, Peter‘io Kažimír‘o, Danos Reizniece–Ozol‘os, Mario Centeno – Briuselyje vykusiame posėdyje balsuodami išrinko Euro grupės nariai. Euro zonos finansų ministrų pirmininko pareigas Mario Centeno perims iš Jeroeno Dijsselbloemo.

Be to, ministrai, išsamiai aptarę euro zonos šalių 2018 m. biudžetų projektų vertinimus, dėl kurių Europos Komisija savo nuomones paskelbė lapkričio 22 d., nustatė, kad nė viena šalis nebuvo traktuota kaip rimtai pažeidžianti Stabilumo ir augimo pakto (SAP) reikalavimus. Tuo metu, Lietuva kartu su dar 5 valstybėmis – Vokietija, Latvija, Latvija, Liuksemburgu, Suomija ir Nyderlandais – įvertintos kaip visiškai atitinkančios SAP reikalavimus.

Iš kairės: naujasis Euro grupės pirmininkas, Portugalijos finansų ministras Mario Centeno ir Lietuvos finansų ministras Vilius Šapoka

Iš kairės: Slovakijos finansų ministras Peter Kazimir, Liuksemburgo finansų ministras Pierre Gramegna, Latvijos finansų ministrė Dana Reizniece Ozola, Portugalijos finansų ministras Mario Centeno

„Lietuvos biudžeto projektą teigiamai įvertino tarptautinės institucijos. Tai rodo, kad mūsų pasirinktas kelias griežtai paisyti fiskalinės drausmės pasiteisino. Dėl to galėsime pajamas iš ekonominio prieaugio nukreipti skurdui mažinti, taip pat sveikatos, švietimo ir kitų svarbių sričių auginimui“, – sakė Lietuvai posėdyje atstovavęs finansų ministras Vilius Šapoka.

Posėdyje taip pat aptartas darbo jėgai taikomos mokestinės naštos klausimas. Pastebėta, kad nuo 2012 m. vidutiniškai euro zonos mažas pajamas gaunančių asmenų mokestinė našta sumažėjo, tačiau jos dydis skirtingose valstybėse narėse labai skiriasi. Tuo metu, Lietuvoje mokestinė našta vidutinį darbo užmokestį (VDU) gaunantiems asmenis yra šiek tiek mažesnė nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis, o žemas pajamas gaunantiems asmenims didesnė už ES vidurkį.

Savo ruožtu, V. Šapoka pastebėjo, kad Lietuva jau sprendžia šią problemą – nuo kitų metų neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) bus didinamas nuo 310 iki 380 eurų, o minimali mėnesinio alga (MMA) pakils iki 400 eurų. Taip bus užtikrinama, kad mažiausiai uždirbantys mokėtų mažiau mokesčių.

ES sutarė dėl pirminio "mokesčių rojų" juodojo sąrašo

 Europos Sąjunga (ES) sutarė dėl savo pirminio "mokesčių rojų" juodojo sąrašo, įtraukdama į jį septyniolika šalių, pripažintų padedančiomis slėpti mokesčius, tačiau finansinių sankcijų joms netaikydama. Taip pat sudarytas vadinamasis "pilkasis" 47 mokesčių jurisdikcijų, atlikusių tam tikrus, gerbtinus įsipareigojimus, sąrašas. Dar aštuonios šalys, nukentėjusios nuo neseniai praūžusių uraganų, bus vertinamos kitų metų vasarį.
ES pastaraisiais metais sustiprino savo pastangas kovoje su mokesčių vengimu. Lapkritį nutekinti "Paradise Papers" dokumentai atskleidė, kad įmonės bei fiziniai asmenys slepia turtą lengvatinio apmokestinimo įmonių sąskaitose. 

Pjeras Moskovisi

Brunas Le Meras

Pjeras Gramenja

Po kelių masinių dokumentų nutekėjimų, atskleidusių, kaip turtingi asmenys bei tarptautinės korporacijos vengia mokesčių, savo pajamas deklaruodamos valstybėse su itin mažais arba nuliniais mokesčiais, ES vasarį pradėjo sudarinėti "mokesčių rojų" sąrašą, kuriuo siekiama kaip įmanoma labiau sumažinti mokesčių slėpimo atvejus.
"Šis sąrašas rodo pasiektą nemažą pažangą, - sakė ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pjeras Moskovisi (Pierre Moscovici). 
"Bet kadangi tai pirminis ES sąrašas, jis vis dar laikomas nepakankama reakcija į stambaus pasaulinio masto mokesčių vengimą", - pridūrė jis, ragindamas imtis "atgrasančių nacionalinių sankcijų".
Tačiau Prancūzijos finansų ministras Brunas Le Meras (Bruno Le Maire) prieš derybas su kitomis ES narėmis pareiškė: "Nėra prasmės sudarinėti sąrašą, bet nenumatyti sankcijų".
Bet Liuksemburgo finansų ministras Pjeras Gramenja (Pierre Gramegna) nesutiko teigdamas: "Negalima neįvertinti juodojo sąrašo veiksmingumo".
Kelios ES narės jau turi savo "juoduosius sąrašus", bet įvairiose šalyse jie gali skirtis, o tai apsunkina Bendrijos pastangas imtis koordinuotų veiksmų.
Labdaros organizacijos "Oxfam" vertinimu, į juodąjį sąrašą turėtų būti įtrauktos bent 35 šalys, įskaitant keturias ES nares.

 

Atgal