VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

Lietuvos gyventojai lyginant su pasaulio gyventojais tikisi mažesnio nedarbo 2011 metais

2011 02 03

38 proc. Lietuvos gyventojų galvoja, kad 2011 metais nedarbas Lietuvoje dar didės.

Bendras Pasaulio rodiklis – 45 proc., galvojančių, kad nedarbas jų šalyje 2011 metais didės.

2010 metų lapkritį-gruodį, Gallup International Asociacijos užsakymu, RAIT dalyvavo Pasaulinio Barometro projekte bei atliko apklausą Lietuvoje.

Buvo atliktos reprezentatyvios apklausos 53 šalyse. Buvo apklausta daugiau nei 64000 gyventojų. Nacionalinių imčių paklaidų ribos yra +3-5 proc. su 95% tikimybe. Vienose šalyse apklausos buvo vykdomos tiesioginio interviu būdu, kitose telefonu. Apklausos buvo vykdomos 2010 metų spalio-gruodžio mėnesiais.

Lietuvoje buvo apklausta virš 1000 Lietuvos gyventojų 15-74 metų amžiaus. Apklausa vyko gruodžio mėnesį.

Įvairių šalių gyventojų buvo klausiama apie ekonominius lūkesčius 2011 metams, apie nedarbo lygio vertinimą bei prognozes šiems metams, taip pat buvo teiraujamasi kokių - geresnių ar blogesnių - metų tikisi žmonės 2011.

Tarp klausimų apie nedarbą buvo užduotas klausimas: „Jūsų nuomone, ar lyginant su šiais metais, ateinančiais metais nedarbas Jūsų šalyje labai padidės, šiek tiek padidės, liks toks pats, šiek tiek sumažės ar labai sumažės?“

38 proc. Lietuvos gyventojų galvoja, kad 2011 nedarbas dar didės, 36 proc., galvoja, kad liks toks pats, o 22 proc. nuomone, nedarbas mažės. Bendras pasaulio rodiklis šiek tiek blogesnis nei Lietuvos gyventojų. 45 proc. respondentų baiminasi, kad 2011 metais jų šalyje gali didėti nedarbas. 27 proc. tiki, kad nedarbas gali mažėti, tuo tarpu 23 proc.  tikisi, kad užimtumo lygis liks toks pat kaip ir šiais metais. 5 proc. apklaustųjų neatsakė į klausimą (žr.1 lentelė).

„Palyginus su bendru Pasauliniu lygiu bei su kitomis Rytų Europos šalimis, Lietuvos gyventojai optimistiškiau vertina nedarbo didėjimo galimybes. Tačiau į klausimą, kaip dirbantys žmonės vertina savo darbo išlaikymo galimybes, nuomonės pasiskirstė beveik vienodai. 44 proc. Lietuvos dirbančiųjų galvoja, kad jų darbo vieta saugi, šiek tiek daugiau - 47 proc. mano, kad jie gali tapti bedarbiais, 9 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu. Lyginant su pasauliniu vidurkiu (atitinkamai 62 proc., 30 proc. 8 proc.), Lietuvos gyventojai daug pesimistiškiau vertina savo asmenines galimybes “, –  duomenis komentuoja RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

1 lentelė. Jūsų nuomone, ar lyginant su šiais metais, ateinančiais metais nedarbas Jūsų šalyje labai padidės, šiek tiek padidės, liks toks pats, šiek tiek sumažės ar labai sumažės?

RAIT rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija veikia nuo 2002 metų, kartu su kitomis tyrimų kompanijomis 2005 m. įkūrė Vidurio ir Rytų Europos rinkos tyrimų kompanijų grupę „Factum Group“. Tris Baltijos šalis, Čekiją, Lenkiją, Vokietiją, Ukrainą, Slovakiją, Vengriją ir Baltarusiją aprėpiantis tinklas siūlo platų tyrimų spektrą bei patentuotas kiekybinių ir kokybinių tyrimų metodikas. Plačiau apie RAIT tyrimų paketą www.rait.lt. Įmonės valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė yra tarptautinės organizacijos ICC/E.S.O.M.A.R. narė, todėl visi rinkos tyrimai atliekami pagal ICC/E.S.O.M.A.R. Tarptautinio rinkos ir socialinių tyrimų praktikos kodekso reikalavimus. RAIT yra Pasaulinės slapto pirkimo asociacijos narė.

Gallup International Asociacijos iniciatyva apklausą Lietuvoje atliko rinkos tyrimų kompanija RAIT. Gruodžio mėnesį buvo apklausta virš 1000 15-74 amžiaus Lietuvos gyventojai.

Išsamesnės informacijos teirautis:

 Inga Nausėdienė,

 RAIT valdybos pirmininkė

 Tel. 8 5 269 12 47; mob. 8 687 14055, el.p. [email protected]

Atgal