VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

Socialinių išmokų perskaičiavimo naujovės

Dr. Antanas Petrauskas

Socialinių problemų analitikas

Teismų kreipimaisi į Konstitucinį Teismą patikrinti, ar atskiros Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos atitinka pagrindinį mūsų valstybės įstatymą – Konstituciją – paskatino Seimą nelaukti šio teismo sprendimo ir pakeisti atskiras minėto įstatymo nuostatas. Jos įsigaliojo 2010 metų gruodžio 1 dieną.

Nuostatos, palankesnės neįgaliesiems

Asmenims, gaunantiems netekto darbingumo pensijas, paskirtas netekus 45-55 proc. darbingumo, jei jų dydis neviršys ribinio valstybinės socialinio draudimo pensijos dydžio – 650 Lt, bus mokama visa netekto darbingumo pensija. Ankstesnė nuostata buvo tokia: šiems asmenims nesumažinta netekto darbingumo pensija buvo mokama tuomet, jei ji neviršijo pusę ribinio valstybinės socialinio draudimo pensijos dydžio – 325 litų. Taigi šiems netekto darbingumo (III grupės invalidumo) pensijų gavėjams nuo nurodytos datos bus taikomos tos pačios netekto darbingumo pensijos sumažinimo nuostatos, kokios yra taikomos tokių pensijų gavėjams, netekusiems 60-70 proc. darbingumo, jei tik jiems paskirta ir mokama pensija viršija ribinį valstybinės socialinio draudimo pensijos dydį.

Priminsiu, kad visiems netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams mokama pensija nėra mažinama dėl to, kad jų gavėjai turi draudžiamųjų pajamų. Be to, jau minėto įstatymo nuostatos išvis netaikomos asmenims, gaunantiems netekto darbingumo pensijas, paskirtas netekus 75-100 proc. darbingumo. Nuo šiol jos nebus taikomos ir valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų gavėjams, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis. Bet jiems ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, gaunantiems slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, ir toliau bus mokama 15 proc. sumažinta kompensacija.

Dirbantiems pagal verslo liudijimą ar autorinę sutartį

Pagal verslo liudijimą dirbantiems asmenims ir tuo pat metu iš „Sodros“ biudžeto lėšų gaunantiems senatvės, ištarnauto laiko pensiją ar kompensaciją už ypatingas darbo sąlygas, mokamos pensijos ar kompensacijos dydžiui gaunamos draudžiamosios pajamos įtakos neturės, t. y. jiems mokama pensija ar kompensacija dėlto nebus mažinama. Ankstesnė nuostata jų draudimo valstybiniu socialiniu pensijų draudimu laikotarpiu (dirbant) leido jiems gauti tik pagrindinę jiems mokamos pensijos dalį ir priedą už stažo metus, viršijančius 30 metų. Bet ir toliau šiems asmenims bus taikomas jiems mokamos pensijos ar minėtos kompensacijos dydžio ribojimas, jei tik šių išmokų dydis ims viršyti ribinį valstybinės socialinio draudimo pensijos dydį – 650 litų.

Tuo tarpu nurodytų pensijų ir kompensacijų gavėjams, dirbantiems pagal autorines sutartis ar užsiimantiems sporto bei atlikėjo veikla, mokama pensija ar kompensacija dėl turimų draudžiamųjų pajamų nebus mažinama, jei šie asmenys: 1) gauna pajamas pagal autorines sutartis iš draudėjo, su kuriuo neturi darbo (tarnybos) santykių; 2) gauna pajamas iš sporto (atlikėjo) veiklos, jei gavėjas šias pajamas gauna iš draudėjo, su kuriuo jis nėra susijęs darbo (tarnybos) santykiais.

Abiem šiais atvejais minėtiems asmenims anksčiau tik dėl iki 100 litų per mėnesį gautų draudžiamųjų pajamų galima buvo išvengti jiems mokamos pensijos ar kompensacijos dydžio sumažinimo. Kaip ir pagal verslo liudijimą dirbantiems asmenims, taip ir šiuo atveju išlieka toliau galioti nuostata dėl iš „Sodros“ biudžeto lėšų mokamų senatvės, ištarnauto laiko pensijų ar kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas dydžių mažinimo, jei tik šių išmokų dydis ims viršyti jau minėtą ribinį dydį.

Savarankiškai dirbantiems asmenims

Senatvės, ištarnauto laiko pensijų ir kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjams, kurie tuo pat metu dirba savarankiškai – yra individualių įmonių savininkai, tikrųjų ūkinių bendrijų nariai, komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, ūkininkai ar jų partneriai, advokatai, advokatų patarėjai, notarai, antstoliai ir kiti individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, užsiimantys asmenys (išskyrus dirbančiuosius turint verslo liudijimą), mokamų pensijų ar kompensacijų dydžiai susieti su šių asmenų turimomis draudžiamosiomis pajamomis, o ne su iki tol taikytu jų priskyrimu savarankiškai dirbančių asmenų grupei. Šiems asmenims iki kalendorinių (mokestinių) metų pabaigos bus mokama tik pagrindinė valstybinės socialinio draudimo pensijos dalis ir priedas už stažo metus, viršijančius 30 metų. Bet pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, šių asmenų pensijos ar kompensacijos bus perskaičiuojamos už atitinkamą mokestinį laikotarpį, atsižvelgiant į metinėje pajamų mokesčio ar metinėje pelno mokesčio deklaracijoje deklaruotų apmokestinamųjų pajamų ar apmokestinamojo pelno dydį, ir atitinkamai išieškotos jų nepriemokos ar išieškotos permokos, susidariusios už praėjusius mokestinius metus. Tuo atveju, kai savarankiškai dirbantys asmenys yra draudžiami dar ir kaip dirbantys pagal darbo (tarnybos) sutartį, jiems mokėtina pensijos ar kompensacijos dalis apskaičiuojama atsižvelgiant į gaunamų draudžiamųjų pajamų dydį.

Čia išdėstytos nuostatos nebūtų taikomos, jeigu senatvės, ištarnautos laiko pensijos ar kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas gavėjas yra individualios įmonės savininkas, tikrosios ūkinės bendrijos narys ar komanditinės ūkinės bendrijos narys, tačiau individuali įmonė ar ūkinė bendrija veiklos teisėtai laikinai nevykdo, įgijo bankrutuojančio arba likviduojamo juridinio asmens teisinį statusą ir bankrutuojantis juridinis asmuo nevykdo ūkinės veiklos.

Visais atvejais savarankiškai dirbantiems minėtų pensijų (kompensacijų) gavėjams ir toliau lieka galioti jiems mokamos išmokos dydžio ribojimas, atsižvelgiant į ribinį valstybinės socialinio draudimo pensijos dydį.

Bendros pastabos

Šiame straipsnyje paminėtiems pensijų ar kompensacijų gavėjams naujo dydžio išmokos bus perskaičiuojamos automatiškai ir pradėtos mokėti 2011 metų vasarį, išmokant už 2 mėnesius susidariusią nepriemoką. Dėl to į „Sodros“ teritorinius skyrius kreiptis nereikia.

Asmenims, gaunantiems pajamas tik pagal autorines sutartis arba iš sporto ar atlikėjo veiklos, o taip pat dirbantiems tik pagal verslo liudijimą, nuo minėto įstatymo pakeitimų įsigaliojimo iš „Sodros“ biudžeto lėšų mokamos pensijos ar kompensacijos, priklausomai nuo parinkto jų pristatymo būdo, bus pervedamos į šių asmenų nurodytas sąskaitas kiekvieno mėnesio 10-12 dienomis arba pristatomos kaip nedirbančiam pensijos (kompensacijos) gavėjui nustatytą mokėjimo dieną, mokėjimo nenukeliant į mėnesio pabaigą.

Pensijų ir kitų išmokų, skiriamų ne pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą, dydžių apribojimo naujovės nebuvo šio straipsnio tikslas. Įvertinus pensijų gavėjus pagal jiems mokamų įvairių pensijų skaičių, apsiribota iš „Sodros“ biudžeto lėšų pagal minėtą įstatymą pensijas gaunančiais asmenims.

Atgal