VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 09. Iš naujo telkinio Klaipėdos rajone jau pumpuojama nafta

Lina Maknytė

Klaipėdos rajone pradedama išgauti nafta iš naujo telkinio. Jo geologiniai ištekliai - dvigubai didesni, nei pernai naftos išgauta iš 12 Lietuvos gręžinių.

 Šalyje išgaunamos naftos kiekiai mažėja, tačiau specialistai viliasi, kad žaliavos pakaks dar geram dešimtmečiui.

 Naujas naftos telkinys dviejų kilometrų gylyje aptiktas Endriejavo seniūnijoje, Ližių ir Laigių kaimų apylinkėse. Bendrovė "Manifoldas" telkinį aptiko prieš pusantrų metų.

 "Telkinio suradimas nėra vienadienis procesas, jis remiasi geologiniais skaičiavimais ir įvairiais tyrimais. Dažniausiai jie būna pakankamai teisingi", - LTV "PanoramaI" sakė "Manifoldo" direktorius Arvydas Rutkus.

 Pasak specialistų, telkinyje - daugiau kaip 200 tūkstančių tonų naftos - dvigubai daugiau nei pernai jos išgauta iš dvylikos telkinių. Tačiau realūs kiekiai paaiškės tik gavybos metu.

 "Iš principo mes jau ją pradedame, nes pereiname nuo bendrosios gavybos prie pastovios gavybos. Ir ji prasideda jau dabar, šiais metais", - kalbėjo A. Rutkus.

 Gręžinys - už pusės kilometro nuo gyvenamųjų namų. Iš pradžių nepatenkinti gręžinio kaimynyste, dabar gyventojai sako neturį kuo skųstis.

 "Kai gręžė, tada bildėjo, truputį bijojome. Dabar jau tylu, kai naftą ima - ne taip jau blogai", - teigė netoliese gyvenanti senolė

 "Ramybė buvo pažeista, žmonės nenorėdavo triukšmo, kelias truputį buvo sugadintas. O šiuo metu tikrai viskas yra tvarkoje. Ir nusiskundimų nėra, žmonės netgi patenkinti, nes kelias pastoviai prižiūrimas", - tvirtino Endriejavo seniūnė Laimutė Šunokienė.  Visą išgautą naftą bendrovė "Manifoldas" eksportuoja. Anksčiau priimti Lietuvoje išgaunamos naftos koncernas "Orlen Lietuva" neturėjo galimybės. Dabar ji jau yra.

 A. Rutkus sako, kad jei sulauktų pasiūlymo, naftą parduotų ir Lietuvoje.

 Lietuvoje naftos randama ir ji išgaunama tik Vakarų Lietuvoje. Pernai gavyba vyko 61 gręžinyje. Iš viso iki praėjusių metų gruodžio šalyje išgauta daugiau kaip 4 mln. tonų naftos. Daugiausiai jos išgauta 2001-aisiais,vėliau gavyba kasmet mažėjo. Pastaraisiais metais jaučiamas nežymus atsigavimas.

 Aptinkami nauji telkiniai teikia specialistams vilties, kad darbo naftos gavybos įmonės turės dar mažiausiai gerą dešimtmetį.

 Lietuvoje taip pat domimasi skalūninių dujų gavyba.

Atgal