VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

Gerbiami Lietuvos Žmonės, Garbūs kolegos pensenjorai, ar mus vėl „išdūrė“?

Vladimiras Trukšinas

Statistikas, LR nusipelnęs ekonomistas,

norintis išgyventi ir oriai gyventi pensenjoras

Mus ir vėl „išdūrė“. Ir ne kas kitas, o mūsų išrinktieji – seimūnai. Ir ne dėl smulkmenos, o dėl menko pinigų kiekio, kuris bent kiek praskaidrintų reikšmingo Lietuvos gyventojų skaičiaus Gyvenimo sulėlydį... „Išdūrė“ taip, lyg tai patiems ,,dūrėjams“ senatvė ir senatvės pensijos net nenusimato ir niekada nenusimatys. Nejau jie visi – jau milijonieriai ir nesenstantys???

Ir to „išdūrimo“ procese kiek įdomių papaistymų teko išgirsti!!! Lyg tie klausytojai, kuriems tai sakoma (adresuojama, transliuojama) būtų visiški „dundukai“, nieko neišmanantys ir neatsimenantys...

Štai kad ir svarbiausias paistytojas – gerbiamas (pagal pareigas) premjeras: prieš kurį laiką paistė, kad pensijos (senatvės) ir taip didelės ir prieš keletą metų reikšmingai padidintos. Ir dar išrėžė pamokančią – smerkiančią kalbą buvusiems valdžiavyriams už jų ,,prisidirbimą“ 2007-2008 metais, nerealiai bei finansiškai nepagrįstai didinant tas senatvės pensijas. Kukliai nutylint, kad ir patys dabartiniai paistytojai, tuo metu buvę opozicijoje, už tai taip pat balsavo. Kažkodėl net nepasigilinę į SoDra balansą, kuriame jau tuomet lindo didėjančio deficito ausys... Šmaikščiai leidosi p. Vilijos B. išduriami... Juk artėjo taip geidžiami Seimo rinkimai...

Tai ar tikrai pensijos (o ir dirbančiųjų uždarbiai) taip šmaikščiai didėjo ir didėja? Į tai gali įtikinamai atsakyti tik visažinanti Statistika, kurios rodymų valdžiavyriai kažkodėl vengia. O ji rodo, kad per beveik septynerius narystės ES metus

- šalies ekonomika (metų BVP) išaugo vos vos 17,3 proc.

- o ją aptarnaujantis vidutinis metų pinigų kiekis (P3) padidintas net 3,1 karto!!!

- vartojimo infliacija ,,sukaupta” iki 33,2 proc.,

- o bendroji pinigų infliacija bei jų nuvertėjimas turi būti matuojamas net 2,7 karto (P3: BVP; 3,109:1,173=2,650) arba 165,0 proc.

Tai ką tuomet gali reikšti per tuos pačius beveik septynerius metus - vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio didėjimas vos ne du kartus (1,966 karto)?

O gi tai, kad reikšmingą jo didėjimo dalį ,,suvalgė“ vartojimo infliacija: iki 47,6 proc. (1,966:1,332=1,476). Ir dar daugiau jo didėjimo ,,suvalgė” (,,suėdė“!!!) bendroji pinigų infliacija bei jų nuvertėjimas: iki -25,8 proc. (1,966:2,650=0,742). Vien tik per 2009-2010 m., palyginus su 2008 m., realus vidutinis mėnesio darbo užmokestis dėl vartojimo infliacijos sumažėjo 10,7 proc.;

- vidutinės senatvės pensijos didėjimas 2,2 (2,19) karto?

O gi taip pat, kad reikšmingą to didėjimo dalį ,,suvalgė” vartojimo infliacija: iki 64,4 proc. (2,19:1,332=1,644). Dar daugiau jo ,,suvalgė“ bendroji pinigų infliacija bei jų nuvertėjimas: iki –17,4 proc. (2,19:2,651=0,826). Vien tik per 2009-2010 m., palyginus su 2008 m., reali vidutinė senatvės pensija tik dėl vartojimo infliacijos sumažėjo 5,8 proc. Be jos mažėjimo dėl pensininkų nuskalpavimo ekonomikos ir finansų sistemos ,,stabilizavimo” proga…

Taip kad nei pensijų, nei dirbančiųjų darbo pajamų realaus didėjimo nėra, gerbiamas premjere!!! Vyksta reikšmingas pinigų perkamosios galios mažėjimas ir visų Lietuvos žmonių – pinigų turėtojų ir savininkų skurdinimas. Ir tik dėl prasto bei neefektyvaus pinigų panaudojimo.

O čia tai jau esame „išdurti“ visi šalies Žmonės – pinigų turėtojai. Ir „išdurti“ jau su dideliais pinigais bei jų, tų pinigų, didžiuliu ir nuolatiniu didėjimu. Net ekonomikos sunkmečiu (kurį ir pagimdė bei sukėlė būtent didėlių pinigų atėjimas į šalies ekonomiką bei neefektyvus jų panaudojimas), toliau krentant ekonomikai, ją aptarnaujantis pinigų kiekis mažėja neadekvačiai arba net didėja. Ekonomikai (BVP) 2009 m. krentant, palyginus su 2008 m., 14,7 proc., ją aptarnaujantis pinigų kiekis sumažėjo tik 3,5 proc.; 2010 m. ekonomikai ir toliau krentant 2,5 proc., ją aptarnaujantis pinigų kiekis padidintas net 12,9 proc. O tai skatino vartojimo ir bendrąją pinigų infliaciją bei pinigų nuvertėjimą. Ypač skausmingos vartojimo bei pinigų infliacijos yra ekonominės krizės metu, kuomet drastiškai mažinamos biudžetinių išlaikytinių pajamos, dirbančiųjų darbo užmokesčiai o ir pačių dirbančiųjų skaičiui ,,transformuojantis“ į didėjantį bedarbių ir į nežinia kiek emigravusiųjų skaičių. Neįtikinami skaičiai? Tai gal įtikinamesnis bus grafikai?

(Įvertinant bendrąją pinigų infliaciją).

Nuolat didėjanti infliacija skurdina ne tik Žmones – pinigų turėtojus, bet reikšmingai menkina šalies ekonomikos konkurencingumą eksporto rinkose ir žlugdo šalies verslą bei visą jos ekonomiką. Tai ką tuomet gali reikšti gausybė šnekų ir planų ekonomikos bei eksporto skatinimo tema? Ar tai – eiliniai papaistymai, vėl lydimi papildomų pinigų išmetimu į apyvartą ir vėl skatinantys tą pačią infliaciją bei pinigų nuvertėjimą?

Reikšmingos vartojimo bei pinigų infliacijos reiškia šalyje cirkuliuojančių pinigų – litų ir su jais surišto euro nuvertėjimą ir faktinę vidinę minėtų valiutų devalvaciją. Tai apie kokį valiutų stabilumo išsaugojimą nuolat kalbama (paistoma)? Ir koks bankų atstovas bei orakulas pakišo p. Premjerui tą ,,baisią“ mintį, kad keli šimtai milijonų litų pensijų dydžių grąžinimui, be infliacinio destabilizavimo, dar ir papildomai destabilizuos ir taip sparčiai nuvertėjančias mūsų valiutas? Pats Premjeras tokių nesąmonių sugalvoti lyg ir neturėtų...

Ir tik biudžeto pajamų dydžiams bet kokia infliacija yra visais atžvilgiais naudinga: didėjant bet kokioms kainoms bei infliacinėms pajamoms, didėja ir mokėtinų mokesčių sumos, kadangi dauguma mokesčių tarifų yra procentas nuo apmokestinamų pajamų. Taip formuojamos biudžeto pajamos ir ,,sėkmingai“ vykdomi jų surinkimo planai. Kartu ir toliau skurdinant jau mokesčių mokėtojus ir toliau skatinat mokesčių nemokėjimą bei šešėlinę ekonomiką. Užburtas ratas. Bet tai labai tenkina ir džiugina biudžeto (infliacinio!!!) formuotojus ne tik Finansų ministerijoje, bet ir infliaciją prognozuojančiame bei už kainų stabilumą atsakingame banke ir net... Daukanto aikštės rūmuose.

Nejau, kalbant apie ribočiausias pajamas gaunančių biudžetinių ,,išlaikytinių“ likimą (pensijų atstatymo paankstinimą), paminėti ekonomikos raidos reiškiniai nebuvo žinomi ir nebuvo vertinami?

Gerbiama p. finansų ministre, protingoji ir iškalbingoji ponia Ingrida, nejau ir Jus ,,apstojo“ kurtumas? Jūs sakėte, kad kartu su siūlymais didinti sumažintas pensijas, bet ,,kukliai neišgirdote“ siūlymų padidinti mokesčius? Tuomet kas kalba netiesą (žmonių kalba - meluoja geriau): finansų ministrė (juk moteris!!!) ar p. A. Sysas bei J. Veselka, konkrečiai įvardindami atmestus įstatymų projektus didinti pelno, turto bei prabangių automobilių mokesčius? O jų atmetimui, be abejo, naudoti ,,įtikinamai rimti“ argumentai: papildomi mokesčiai atbaidys užsienio investuotojus? Bet kad jų (tiesioginių užsienio investicijų) didėjimo ir su ,,stabiliais“ mokesčiais kaip ir nėra: 2009 3K buvo (likutis) 34,4 mlrd. Lt, 2009 4K=33,7; 2010 1K=33,3; 2010 2K=32,7, t. y. vos per metus -1,7 mlrd. Lt arba -4,9 proc.

Ir dar. Pensijų dydžių atstatymo šaltinius Jūs įvardinote tik du: papildomus mokesčius ir papildomą skolinimąsi. O kodėl nematomas trečias bei kiti biudžeto pajamų didino šaltiniai? Kad ir žymiai geresnis mokesčių rinkimas? Kiek galima Jums baksnoti estų (ir kitų šalių) pavyzdžiais, kur mokesčių surenkamumas (ne patogiai sumažintų planų vykdymas, o surinktos sumos palyginti su BVP) gerokai didesnis?

Papildomų biudžeto pajamų užsimota ištraukti net iš šešėlio. Gerai. Bet kodėl tai padaryti sugalvota tik po dviejų metų ir jau po pensininkų nuskalpavimo? Ir kodėl kalbama (dar nežinia kaip bus bent iš dalies įgyvendinta) tik apie kažkokį niekingą milijardą, žinant, kad ten, šešėlyje sukasi dešimtys milijardų?

Kodėl valstybei priklausančio turto prastu naudojimu ir gaunamų pajamų grobstymu partinėms kunigaikštystėms finansuoti susidomėta tik dabar ir tik 2011-jų metų biudžeto pajamoms papildyti?

Jei neįžvelgiate (neįžvalgumo sindromas?) kitų mokesčių surinkimo ir biudžeto papildymo šaltinų – kodėl nesikreipiate į Tautą: „Žmonės, padėkite!!!“ Ar jau netikite Žmonių kolektyviniu protu? Tikrai gausite šūsnis rimtų ir argumentuotų siūlymų, iš kur gauti ar sutaupyti biudžetui (ir pensininkams) taip reikalingų pinigų. Bijote, kad nesugebėsite tuos siūlymus bent perskaityti?

O gal sutikite, kad mūsų mokesčių rinkėjai dirba prastai ir aplaidžiai. Juk pamažinti (ir pagražinti, kaip Gosplano laikais) biudžeto pajamų planai tikrai niekaip neskatina mokesčių rinkėjus dirbti geriau...

Aišku, nuskalpuoti pensininkus žymiai paprasčiau nei surinkti gudriai bei įžūliai slepiamus mokesčius....

Ar ir Jūs, gerbiama p. Ingrida, sekdama premjero pavyzdžiu, paistote niekus ir kabinate mums, Lietuvos žmonėms, ...makaronus?

Ir iš kur pas, atrodo, protingus žmones, atsidūrusius valdžioje, staiga atsiranda ta begalinė, niekaip nepamatuojama ir sunkiai suvokiama arogancija ir priešiškumas kito bei kitų nuomonei, siūlymams, norams padėti vieni kitiems ir.... surasti tuos labai reikalingus tam tikrai mūsų visuomenės daliai kažkokius nereikšmingus kelis šimtus (solidumo dėlei – padidintus iki šešių šimtų) mln. Lt? Nejau visi tokių pinigų atradimų siūlytojai totaliai neteisūs?

O gal teisus Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Kęstutis Grinius teigdamas, kad ,,Mus gali apgauti tiek, kiek mes patys norėsime apsigauti”. Ar Mes leidomės apgaunami ir „išduriami“? Kad ir su dideliais pinigais?

Bet, prieš kaltindami dėl kažko kitus, pradėkime nuo savęs ir žinomais žodžiais, sakomais garbingose vietose: „Kaltas, kaltas, didžiai kaltas esu aš“... Taip, Mes kalti, kad išrinkome neveiksnią Valdžią. Suklydome... Mes kalti, kad ir toliau toleruojame Mūsų valdžios neveiksnumą, nesirūpinimą ją rinkusiais žmonėmis. Klystame... Mes kalti, kad leidome susikurti (prisikurti) daugybei partijų, asociacijų bei judėjimų, kurie nieko realaus nedaro tam, kad priverstų ar bent paskatintų valdžias (valdžiavyrius) atsisukti į daugumos žmonių poreikius ir likimus ir rūpintis jais, o ne užsienio kapitalu bei vietiniais oligarchais.

Tad taisykime Mūsų klaidas ir pareikalaukime bei kvieskime visas visuomenines asociacijas bei organizacijas (Jungtinis demokratinis ir/ar Nepartinis, bet demokratinis judėjimai, Tautos ateities forumas ir t. t.), neparlamentines (Naujoji sąjunga, Lietuvos liaudies partija ir t. t.) partijas, Seimo opoziciją: peržengti savo ir savo lyderių asmenines ambicijas; sėsti prie apvalaus stalo ir skubiai burti bei kelti Lietuvos žmones kovai už jų pačių geresnį gyvenimą; kovai prieš valdžios neveiksnumą; kovai prieš visų turto – turimų pinigų nuvertėjimą ir jų savininkų skurdinimą.

Ir tam visiškai nereikalingos... šakės ar kažkas panašaus. Pakaks ir... šakučių, vidutinių samčių ir... tuščių puodų. Įtikinamam prieššventiniam pamuzikavimui po valdžiavyrių langais (Vyriausybės, Seimo ir... Daukanto aikštės): vyručiai, gana miegoti, pabuskite ir kelkitės... Laikas atsiskaityti. Už gerus darbus Lietuvos Žmonėms. Jei jų, darbų, yra....

Ir su artėjančiomis Šventėmis, Gerbiamieji.

P. S.: gerbiamas Premjere, o jeigu šis, kol kas gan abstraktus, nevilties šauksmas - kvietimas ir kreipimasis bus suprastas ir ne menko Lietuvos Žmonių skaičiaus bus priimtas kaip veikimo pagrindas???

Atgal