VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 20. Iš TVF skolintis kol kas neketinama

Mantas Kazlauskas
Finansų ministrė neigia pranešimus, jog Lietuva ketina skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), tačiau priduria, jog tarptautinėse rinkose nesiskolins už neprotingą kainą.
 "Stebime situaciją, kokia yra rinkose. Jeigu rinkos bus palankios, pasiskolinti, tai, be abejonės, taip ir darysime. Tačiau ką sakiau ir sakysiu - už neprotingą kainą nesiskolinsime", - interviu Lietuvos radijui trečiadienį teigė ministrė Ingrida Šimonytė.
 "Tad jei atsitiktų taip, kad dėl kažkokių priežasčių labai sukiltų vertybinių popierių pelningumai ar dar kokių nenumatytų aplinkybių būtų, tokiu atveju, be abejo, reikia svarstyti ir visas kitas alternatyvas, ir TVF yra viena iš jų", - pridūrė ministrė.
 Pasak jos, TVF nėra "baubas ar kažkas, ko reikėtų baidytis".
 "Viskas priklauso nuo sąlygų. Situacija šiuo metu yra skirtinga nuo situacijos prieš trejetą metų. Viena vertus, Lietuva tikrai savarankiškai, bet labai stipriai sumažino viešųjų finansų deficitą, dėl to diskusija su TVF šiuo metu, jei ji vyktų, atrodytų visiškai kitaip nei ji būtų atrodžiusi prieš trejus ar dvejus metus", - ministrę cituoja lrt.lt.
 Be to, anot jos, TVF dabar valstybėms narėms gali pasiūlyti ne tik tiesioginių skolinių instrumentų, bet ir tam tikrų garantinių instrumentų.
 "Iš jų šiaip nėra skolinamasi, bet jie tarnauja kaip pakankamai rimtas apsidraudimo šaltinis tam atvejui, jei finansų rinkos taptų ypatingai atšiaurios. Todėl reikia visuomet žinoti visas alternatyvas, įkaitant ir TVF, ir mes visada jas žinome", - tvirtino I. Šimonytė.
 Paklausta, ar šalies Vyriausybė būtų pasirengusi atsakyti į jau anksčiau TVF pateiktas rekomendacijas labiau apmokestinti sukauptą kapitalą ir mažinti mokesčius darbui, jei tai būtų siejama su skolinimusi, ministrė sakė, kad tai būtų "tolesnės diskusijos klausimas".
 "Nes čia mes jau kalbame apie tam tikrą mokesčių reformą, o ne apie tiesiog mokesčių padidinimą kažkokiam biudžeto stygiui padengti. Todėl paprastai tokios diskusijos, kiek ir mano patirtis rodo, vykdomos tada, kai yra aiškus politinis mandatas priimti vienokius ar kitokius sprendimus.
 Aš nemanau, kad tokius įsipareigojimus būtų galima prisiimti, turint mintį, kad šiais metais yra rinkimai ir politinė valia ar dauguma, susiklosčiusi po rinkimų, gali turėti savo požiūrį į mokesčių politiką ar mokesčių balansą,
apmokestinimo balansą. Tad paprastai tokiose situacijose ieškomų akivaizdesnių ir lengviau įgyvendinamų sprendimų, kurie nereikštų kažkokių a priori įsipareigojimų ateinančioms valdžioms", - Lietuvos radijui tvirtino I. Šimonytė.
 SEB banko analitikai paskelbė, kad Lietuvai šiemet gali tekti skolintis iš TVF, ir tai lemtų ne padėtis šalies viduje, o gilėjanti euro zonos krizė, išaugę skolinimosi kaštai tarptautinėse kapitalo rinkose.
 

Atgal