VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11.27. Kas čia per krizė?

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas

Vidutinis neto darbo užmokestis trečiąjį šių metų ketvirtį buvo... 11,2 proc. didesnis nei prieš metus. Kas čia per krizė? Kelios priežastys paaiškina tokią statistiką, kuri kai kuriuos turbūt stebina, o kitus net erzina.

Visų pirma, didelė vidutinio dalis augimo yra dėl dešimtadaliu padidėjusio minimalaus atlyginimo ir dėl daugiau nei 13 proc. augusių viešojo sektoriaus atlyginimų. Todėl ir Sodra skaičiuoja, kad net 43 proc. dirbančiųjų atlyginimas augo daugiau nei dešimtadaliu.

Antra, atlyginimai yra inertiški. Po puikių praėjusių metų daugelis įmonių padidino atlyginimus metų pradžioje, kai dar pandemija nekvepėjo, o vienašališkai atlyginimų įmonės mažinti negali ir nemažino (priešingai nei pavasarį prognozavo kai kurios institucijos).

Trečia, daugeliui įmonių šie metai bus rekordiniai, vis daugiau įmonių skundžiasi darbuotojų trūkumu (dar prieš porą mėnesių laisvų daro vietų skaičius mušė naujus rekordus), todėl neturėjo priežasčių nedidinti atlyginimų. Todėl ir privačiame sektoriuje atlyginimų augimas trečiąjį ne sulėtėjo, o paspartėjo net iki 10,2 proc.

Paskutinė priežastis įdomiausia ir mažiausiai džiuginanti. Labiausiai nukentėjusios maitinimo, apgyvendinimo, kai kurias kitas profesines paslaugas teikiančios įmonės atleido ir daugiausiai darbuotojų. Ir didžioji dalis atleistų darbuotojų uždirbo gerokai mažiau nei vidutinį atlyginimą (bent jau oficialiai). Iš nacionalinio vidurkio atėmus mažiausius atlyginimus, vidurkis pakiltų net jei kiti atlyginimai nesikeistų.

 

Atgal