VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.26. Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje – susitikimas su Europos komisaru

Rugsėjo 25 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje viešėjo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius. Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius su komisaru aptarė Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (Recovery and Resilience Facility) įgyvendinimo planus, žaliojo kurso, skaitmeninimo svarbą ekonomikai ir pramonei.

Po to, kai Europos Vadovų Taryba sutarė dėl visos Europos gaivinimo priemonės (,,Kitos kartos ES“), kurios dydis siekia 750 mlrd. eurų, kaip viena šios priemonės sudėtinių dalių patvirtinta Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė, kurios lėšos bus skirstomos per ES biudžetą ir kuriomis bus remiamos investicijos ir reformos. Lietuvai numatoma didžiausia galima dotacijos suma – 2,43 mlrd. eurų (iki 2 mlrd. skiriama laikotarpiu iki 2022 m. ir per  400 mln. eurų 2023 m.).

„Planuojant ir įgyvendinant priemones, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vaidmuo yra labai reikšmingas. Kadangi EK išlaidas griežtai kontroliuos ir, žinoma, tikėsis pasiektų rezultatų, rekomenduoju skirstant lėšas ir planuojant priemones siekti sinergijos su žaliuoju susitarimu ir skaitmeninimu. Infrastruktūros plėtra, investicijos į ją tikrai reikalingos, tačiau turime atkreipti dėmesį į EK siekį sumažinti taršą, planuoti priemones taip, kad nenukryptume nuo žaliojo kurso“, – susitikime siūlė Europos sąjungos komisaras V. Sinkevičius.

Ekonomikos ir inovacijų ministras R. Sinkevičius pabrėžė skaitmeninimo ir žaliojo kurso svarbą, todėl planuojant ateities priemones vis dažniau taikomi žiedinės ekonomikos principai, pramonės įmonėse siekiama inovacijų, kurios mažintų taršą.

„Viena iš idėjų – platesnis vandenilio taikymas ir vandenilio gamybos masto didinimas Lietuvoje. Čia itin svarbu, ar būsime konkurencingi. Tačiau ateityje didėjant taršos mokesčiams ES lygiu, galime tikėtis, kad švaresnė gamyba, žaliojo kurso besilaikanti pramonė bus gyvybinga ir konkurencinga“, – sako ministras R. Sinkevičius.

 

Atgal