VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08.29. Ateities ekonomikos DNR plano vykdymas: V. Šapoka ragina aktyviau diskutuoti su socialiniais ir ekonominiais partneriais

Iš birželį partvirtinto 6,3 mlrd. investicijų plano šalies ekonomikos transformacijai skatinti per pirmą mėnesį jo vykdymui išmokėta 167,4 mln. eurų, o tai sudaro 2,6 proc. 2020–2021 metais planuotų išmokėti lėšų.

Finansų ministras Vilius Šapoka Vyriausybės posėdyje pristatė Ateities ekonomikos DNR plano vykdymo pažangą ir akcentavo, kad plano ir šalies ekonomikos atsigavimo bei augimo sėkmė priklauso nuo visų ministerijų ir organizacijų įsitraukimo, greitų veiksmų ir efektyvių diskusijų su socialiniais partneriais.

„DNR plano įgyvendinimui turime nedaug laiko. Noriu paraginti visus ministrus aktyviau diskutuoti su socialiniais ekonominiais partneriais. Tik keliami klausimai ir rasti bendri atsakymai leis išgryninti koncepcijas ir konkrečius projektus, identifikuoti jautrias vietas ir įgyvendinti pagrindinį DNR plano tikslą“, – sakė finansų ministras V. Šapoka.

DNR planas parengtas reaguojant į globalius pokyčius ekonomikoje: verslo siekis mažinti tiekimo grandinių riziką jas trumpinant ir diversifikuojant, Europos Sąjungos siekis susigrąžinti strategiškai svarbią gyvybės mokslų pramonę, auganti paklausa medicinos sprendimams, greitesnis perėjimas prie skaitmeninės ekonomikos, transformacija link klimatui draugiškos ekonomikos.

Už investicijų įgyvendinimą atsakingos ministerijos pagal savo kompetencijų sritis. Tam, kad ministerijų planuojamos investicijos būtų kokybiškos ir efektyvios, raginame pačias ministerijas daugiau bendradarbiauti su socialiniais ir ekonominiais partneriais dar koncepcijų rengimo etape.

Didžiausia pažanga pasiekta pagal Žmogiškojo kapitalo bei Ekonominės infrastruktūros investavimo kryptis – išmokėta jau atitinkamai 4,3 proc. (32,4 mln. eurų) bei 3,2 proc. (65,2 mln. eurų) 2020–2021 m. planuotų lėšų. DNR plano veiksmams įgyvendinti jau yra skirta 4,56 mlrd. eurų finansavimo.

Pritarta 22 koncepcijoms

Šiuo metu intensyviai vyksta Investicinio komiteto posėdžiai, kuriuose aptariamos DNR plane numatytų naujų investicijų įgyvendinimo koncepcijos. Investicijų komitetą sudaro Finansų ministerijos atstovai, Vyriausybės kanceliarijos atstovas bei Žmogiškojo kapitalo investicijų, Skaitmeninės ekonomikos ir verslo investicijų, Inovacijų ir mokslinių tyrimų investicijų, Ekonominės infrastruktūros investicijų, Klimato kaitos ir energetikos investicijų pakomitečių nariai bei juose dalyvaujantys daugiau kaip 70 socialinių ekonominių partnerių.

Investicijų komiteto posėdžiuose iki šios dienos pritarta 22 vertinimui pateiktų koncepcijų.

Posėdžiuose pritarta tokiems svarbiems projektams kaip: Skaitmeninės ekonomikos inovacijų rinkos kūrimas finansuojant inovatyvius viešuosius pirkimus „GovTech“ sprendimams ir skatinant žaliąsias inovacijas; studijų ir investicijų projektų parengimas naujosios kartos technologijų (eSIM, 5G) diegimui; eksperimentinės/bandomosios gamybos centras su inkubavimo paslaugomis; teritorijų vystymas ir verslui palankios aplinkos gerinimas regionuose ir t.t.

Pritartos koncepcijos deda tvirtą pagrindą inovacijoms ateityje. Naujos investicijos užtikrins efektyvią inovacijų ekosistemos plėtrą, o jau egzistuojama ekosistema bus užpildoma trūkstama grandimi. Būtent tokie projektai ir sudaro Ateities ekonomikos DNR branduolį – transformuoti ekonomiką į pažangią, tvarią, subalansuotą bei skatinančią proveržį.

Ateities ekonomikos DNR plane išskirti 5 prioritetai, į kuriuos siūloma koncentruotis – žmogiškasis kapitalas, skaitmeninė ekonomika ir verslas, inovacijos ir moksliniai tyrimai, ekonominė infrastruktūra bei klimato kaita ir energetika. DNR plano įgyvendinimo laikotarpis nuo 2020 m. liepos 1 d. iki 2021 m. gruodžio 31 d. Įgyvendinant plane numatytus veiksmus planuojama investuoti iš viso  6,3 mlrd. eurų.

Daugiau informacijos apie Ateities ekonomikos DNR planą rasite: ČIA.

 

Atgal