VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08.18.„S&P Global Ratings“ tvirtina ir palieka Lietuvai suteiktą A+ kredito reitingą

Daugeliui šalių mažinant reitingus, tarptautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ patvirtino šių metų vasarį Lietuvai suteiktą A+ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.

Agentūros sprendimą nemažinti reitingo nulėmė prognozės, kad 2020 m. Lietuvos ekonomika susitrauks vos 5 proc., tačiau tikima, jog 2021 m. ji turėtų atsigauti. Kelių pastarųjų metų subalansuotas ekonomikos augimas sustiprino šalies fiskalinius rezervus – tai leis Lietuvai atlaikyti COVID-19 pandemijos sukeltus iššūkius. Stabili perspektyva taip pat pagrįsta agentūros analitikų lūkesčiais, jog pandemijos neigiamas poveikis Lietuvos ekonomikai ir viešiesiems finansams per ateinančius dvejus-trejus metus bus laikinas ne tik  dėl turimų fiskalinių rezervų, bet ir dėl ryžtingo Europos centrinio banko ir ES institucijų politinio atsako į susidariusią situaciją.

„S&P Global Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą pagerino 2020 m. vasarį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš A į A+.

Kita tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – A3 (teigiama perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (stabili perspektyva).

Nuo kovo pradžios „S&P Global Ratings“ pakeitė Bulgarijos, Graikijos, Vengrijos, Maltos ir Portugalijos perspektyvas iš teigiamų į stabilias, o Slovakijos – iš stabilios į neigiamą.

Kredito agentūros pranešimą galite rasti čia:

Atgal