VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 04. Dėl MMA didinimo susitarti nepavyko

Sofija Mundienė

Antradienį per Premjero Andriaus Kubiliaus ir Trišalės tarybos susitikimą nepavyko susitarti dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo. Profsąjungos nesutinka MMA didinti iki 850 litų, kaip tai daryti siūlo Vyriausybė. MMA didinimo klausimas lieka tolesnei diskusijai.

 Tuo tarpu Ministras Pirmininkas po susitikimo sakė, kad MMA didinimas daugiau nei iki 850 litų didintų biudžeto išlaidas, atsilieptų valstybės biudžeto deficitui, kuris kitais metaus negali viršyti 3 proc., pagal dabartines finansų rinkas tai daryti pavojinga.

 "Dėl pirmųjų dviejų susitarimo dalių, tai yra, dėl makroekonominio stabilumo kaip pagrindo, garantuojančio tolesnį ir finansų sistemos stabilumą, ir ekonomikos augimo perspektyvą, didžiąja dalimi yra sutarta. Sutarta ir dėl antros dalies, skirtos darbo vietų kūrimui, toms priemonėms, kurias galėtume įgyvendinti, kad verslas galėtų kurti daugiau darbo vietų. Trečioji dalis, kurioje yra kalbama apie tą pačią minimalią algą, bet kalbama ir apie kitus dalykus - skurdo mažinimą, darbo santykius - lieka tolesnei diskusijai. Sutarėme dėl konstruktyvaus tolesnio darbo", - po susitikimo žurnalistams sakė Premjeras.

 Finansų ministerijos duomenimis, MMA didinimas 50 litų iš valstybės papildomai pareikalautų 100 mln. litų išlaidų.

 Profsąjungos reikalavo nuo Naujųjų metų MMA didinti iki 1000 litų.

 Darbdavių atstovai sako, kad svarbu ne MMA, o kaip mažinti skurdą šalyje, MMA turi būti susietas su skurdo lygiu, kuris šiuo metu siekia 710 litų. Iš esmės MMA didinimui darbdaviai teigia pritariantys ir galintys tai jau daryti "net nuo rytojaus".

 "Galvojame, kad žymiai teisingiau ir moraliau būtų, jeigu visgi kalbėtume ne tiek apie MMA, o kaip mažinti skurdą, todėl, kad šiandien MMA iš esmės yra mažesnė negu skurdo riba. Net ir 50 litų padidinimas iš esmės neišeliminuoja iš skurdo ribos. Jeigu skurdo slenkstis didinimas, reikėtų didinti ir MMA", - teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos direktorius Danas Arlauskas.

 Darbdavių atstovas tiksliai neįvardino, koks turėtų būti skirtumas tarp skurdo ribos ir minimalios algos ar kokia galėtų būti MMA.

 Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovo Artūro Černiausko teigimu, nustatant MMA reikia imti absoliutaus skurdo ribą. Anot jo, MMA neatskaičius mokesčių nuo 2012-ųjų sausio 1 dienos turėtų siekti 900 litų, o nuo liepos būtų galima kalbėti ir apie 1000 tūkst. litų dydžio MMA siekiamybę.

 "Realiai jokio konkretaus atsakymo nebuvo, jokių pažadų tartis, kalbėtis, bet tai mes jau girdime lygiai metus. Apie MMA pradėjo kalbėtis nuo pernai vasaros ir nuo to laiko nepasistūmėjome nė per mažiuką žingsnelį", - sakė A. Černiauskas.

 Šiuo metu MMA yra 800 litų neatskaičius mokesčių, arba 670 litų po mokesčių.

Atgal