VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11.29. I.Genytė-Pikčienė: planuojamiems mokesčiams nebuvo laiko pasiruošti

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyriausioji ekspertė Indrė Genytė-Pikčienė sako, kad šiuo metu svarstomi mokestiniai pakeitimai galiausiai paveiks vartotojų išlaidas ir finansus, o į tokius pasikeitimus nepalikta laiko sureaguoti.

 Indrė Genytė-Pikčienė. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

„Kas mus visus tikriausiai išmuš kitais metais, tai yra dabar svarstomi mokestiniai pasikeitimai. Žvelgiant į vartotoją, tai visi planuojami mokesčiai, kurių priėmimas ar nepriėmimas įvyks jau labai greitai, (...) jiems nei pasiruošti laiko palikta, nei susitaikyti, nei sureaguoti, o tai galiausiai palies vartotojo išlaidas ir finansus“, –metinėje vartotojų teisių apsaugos konferencijoje sakė ekspertė.

Anot ekonomistės, „karštligiškas šių metų biudžetavimas“ nėra tvarus ilguoju laikotarpiu kalbant apie Lietuvos mokestinę situaciją.

„Lietuva yra maža, atvira ekonomika ir ji ateinantiems investuotojams turi pasiūlyti stabilią mokesčių sistemą, palankią, patrauklią, lakonišką. Tai būtų privalumas, palyginti su kitomis šalimis. Bet panašu, kad investuojama į trumpalaikius politinius sprendimus“, – teigė I. Genytė-Pikčienė.

Seimas po svarstymo grąžino kitų metų biudžeto projektą Vyriausybei tobulinti. Kiek vėliau patobulintas variantas Seime bus svarstomas antrą kartą.

Vyriausybė iš esmės yra pritarusi siūlomam Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektui ir bankų bei kreditų unijų apmokestinimui. Nutarta Seimui siūlyti rengti konsultacijas dėl abiejų mokesčių poveikio ekonomikai.

Seimas yra priėmęs svarstyti „valstiečių“ įstatymo projektus dėl transporto priemonių pirmos registracijos mokesčio bei nekilnojamo turto mokesčio išplėtimo.

 

Atgal