VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.05.S. Skvernelis: bankų mokestis įsigalioti galėtų jau kitais metais

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Lietuvos bankų asociacijos (LBA) nuogąstavimai, jog dėl bankų turto mokesčio vartotojams pabrangs bankų paslaugos, yra šantažas, kuriam Vyriausybė nepasiduos.

„Iš esmės apgailėtina retorika, kada kalbama apie verslą, grįžtame porą dešimtmečių atgal, kada šantažo grubia forma pareiškiama, kad visi mokesčiai, kurie gali atsirasti, bus permesti ant vartotojų pečių. Tikrai keista retorika“, – po Vyriausybės posėdžio sakė S. Skvernelis.

Anot premjero, praeitais metais Lietuvoje veikiančių bankų pelnas buvo beveik 258 mln. eurų, o tai didžiausias pelnas nuo 2009 m., kada buvo nuosmukio laikotarpis.

„Palyginus su 2017 m., pelnas padidėjo beveik 50 proc. Kreditavimo palūkanų normos yra šiek tiek aukštesnės nei euro zonos vidurkis. Čia, matyt, irgi yra rezervas, kuris didina pelną“, – teigė S. Skvernelis.

Pasak jo, vartotojų gąsdinimas bei diskusijos nebuvimas nėra panašu į atsakingą verslą, o šis mokestinis siūlymas bus svarstomas Seime.

„Šitas siūlymas bus svarstomas Seime. (...) Šitą siūlymą vertiname pakankamai rimtai ir nenorime pasiduoti jokiam šantažui, kuris bando paveikti tiek vartotoją, tiek Lietuvos valstybę“, – sakė ministras pirmininkas.

Premjeras taip pat patvirtino, kad šis mokestis galėtų įsigalioti jau kitais metais.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) teikiamu projektu siūloma nustatyti 0,4 proc. metinį tarifą bankų aktyvams.

LBA tikina, kad siūlomas bankų turto mokestis reikšmingai pabrangins paskolas gyventojams bei verslui ir kitas finansų įstaigų paslaugas.

Atgal