VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.19. Bendradarbiavimo su ERPB prioritetus finansų ministras Vilius Šapoka aptarė su naujuoju ERPB atstovybės Lietuvoje vadovu

Sėkmingas Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) ir Lietuvos bendradarbiavimas, banko investicijos į rizikos kapitalo finansines priemones, finansinių technologijų įmones, vienas iš naujesnių projektų – veiksmų planas dėl tvarių finansų, bei ateities planai. Visa tai trečiadienį aptarė finansų ministras Vilius Šapoka su naujuoju ERPB atstovybės Lietuvoje vadovu Ian Brown bei jį pristatyti atvykusia ERPB vykdomąja direktore Vidurio ir Pietryčių Europai Charlotte Ruhe.

ERPB valdytojų tarybos vicepirmininku gegužę išrinktas finansų ministras V. Šapoka teigia, kad bendradarbiavimas su Banku – itin sėkmingas.

„ERPB glaudų ir efektyvų bendradarbiavimą su Lietuva kitoms šalims pateikia kaip pavyzdį, parodantį, kaip pasinaudojant Banko teikiamomis galimybėmis sėkmingai finansuojami projektai ir spartinamos ekonominės reformos. Kartu jau įgyvendinome dešimtis projektų, padėjusių stiprinti mūsų šalies ekonominį potencialą, ir planuojame naujus“, – sako V. Šapoka.

I. Brown savo karjerą ERPB pradėjo 2008 m., yra vadovavęs Banko atstovybei Belgrade, o pastaruoju metu buvo atsakingas už ERPB investicijas Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Banko atstovybei Lietuvoje I. Brown pradėjo vadovauti šių metų rugpjūtį. Jis pakeitė nuo 2007 m. šias pareigas užėmusį Matti Hyyrynen.

„Aš esu ypač laimingas būdamas čia ir galėdamas tęsti puikų bendradarbiavimą tarp ERPB ir Lietuvos. Esu jau tai sakęs, bet pasikartosiu: maniau, kad išlipau iš lėktuvo, bet atrodo išlipau iš erdvėlaivio kitoje planetoje. Tai yra nuostabi ir įspūdinga planeta, kurioje aš labai noriu dirbti su visa komanda“, – teigia I. Brown.

ERPB per pastaruosius kelis metus Lietuvoje įgyvendino rizikos kapitalo finansines priemones, energijos vartojimo efektyvumo projektus, tokius kaip daugiabučių namų modernizavimas, taip pat investavo į žaliąsias obligacijas, į inovatyvų ir į eksportą orientuotą Lietuvos verslą, mūsų šalies finansinių technologijų įmones.

Lietuva pirmoji kartu su Europos Komisija ir ERPB pradeda vykdyti tvarių finansų projektą, kuris suteiks finansinėms institucijoms daugiau galimybių pritraukti lėšų Lietuvos įmonių finansavimui bei sukurs sąlygas ateiti naujiems tarptautiniams investuotojams. Jo metu bus rengiamas Lietuvos veiksmų planas dėl tvarių (žaliųjų) finansų bei Žaliųjų finansų instituto įsteigimo Lietuvoje galimybių studija.

Praėjusiais metais ERPB Lietuvoje investavo rekordinį kiekį lėšų – 141 mln. eurų. Nuo 1992 m. Bankas mūsų šalyje yra investavęs į 91 projektą, investicijos iš viso siekia 907 mln. eurų.

 

 

Atgal