VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07.17. L.Belickas: Išnaudotos ne visos šiuo metu Lietuvoje veikiančių finansų institucijų galimybės

Lietuvos finansų rinkos dalyviai reaguoja į Prezidento Gitano Nausėdos kvietimą Lenkijos bankams pradėti veiklą Lietuvoje.

Laimonas Belickas, Lietuvos bankų asociacijos Lizingo komiteto pirmininkas, komentuoja:

 Laimonas Belickas

Sveikiname iniciatyvą ir norą aktyvinti bankinę rinką. Kuo daugiau konkurencingų pasirinkimų, tuo geriau gyventojams, verslui ir šioje rinkoje veikiantiems dalyviams. Tuo pačiu labai svarbu paminėti, kad kol kas beveik nieko nedaroma dėl esamų rinkos dalyvių veiklos skatinimo. Kalbame apie fintech, juos skatiname, tačiau sisteminiai, pigiausius ir prieinamiausius finansavimo šaltinius teikiantys rinkos dalyviai yra pamirštami. Labai nedaug yra priemonių ar spec. programų rinkos dalyvių investicijoms, finansavimo apimtims skatinti. 

Tikrai ne visos šiuo metu Lietuvoje veikiančių finansų institucijų galimybės išnaudotos. Lizingo bendrovės finansuoja itin ženklią realiosios ekonomikos dalį, tačiau jokių mokestinių ar papildomų ekonominių paskatų finansuoti nėra. Priešingai, sumokamas Pelno mokestis yra neproporcingai didelis (spec. atidėjiniai portfeliui yra papildomai apmokestinami). Nesinorėtų, kad pakviesti nauji žaidėjai susidurtų su ta pačia rinkos realybe. Jeigu jie neturės didelių motyvų plėtrai, ekonomikos finansavimui, tai reikšmingų pokyčių neatneš. Ir priešingai: jeigu esantiems ir naujiems rinkos dalyviams būtų atidarytas savotiškas „žalias koridorius“ investicijoms – tai realiai galėtų padaryti poveikį. 

Atgal