VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07.09.V. Sinkevičius: Skaitmeninė ekonomika tampa Lietuvos vizitine kortele

Vis didesnės dalies įmonių veikla tampa neatsiejama nuo naujausių technologijų, todėl teisinė aplinka, leidžianti eksperimentuoti su naujomis idėjomis, technologijomis ir verslo modeliais, turi tapti pagrindiniu skaitmeninio verslo skatinimo Europoje įrankiu, sakė neformalioje ES Konkurencingumo taryboje Helsinkyje dalyvavęs ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

„Skaitmeninė ekonomika tampa Lietuvos vizitine kortele: jei ją laikytume atskiru ūkio sektoriumi, tai būtų ketvirtas pagal dydį ir sparčiausiai augantis sektorius Lietuvoje, kurio metinė apyvarta siekia beveik 2 mlrd. eurų. Mes vieni pirmųjų Europoje parengėme Dirbtinio intelekto strategiją, turime Lietuvos pramonės skaitmeninimo kelrodį. Skatindami „Fintech“ ekosistemą, šiandien esame antri Europos Sąjungoje pagal mokėjimų mastą ir elektroninių pinigų įstaigų skaičių, o ką tik startavusi „GovTech“ laboratorijos iniciatyva padės spręsti viešojo sektoriaus problemas taikant inovatyvius sprendimus. Lietuva siekia tapti ir viena pirmųjų pasaulyje, legalizuosiančių virtualią buveinę, kuri šiandien jau tapo būtinybe. Taigi, turime visas galimybes tapti regiono lyderiais skaitmeninės politikos srityje ir konkuruoti globaliu mastu“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Skaitmeninio verslo skatinimas Europoje, duomenų politikos principai – tai pagrindiniai klausimai, kurie aptariami neformalioje ES Konkurencingumo taryboje, kurią organizuoja šį pusmetį ES Tarybai pradėjusi pirmininkauti Suomija.

Pasak ministro, kelias į skaitmeninę ateitį yra grindžiamas pirmiausia skaitmeniniais įgūdžiais, viešojo sektoriaus duomenų atvėrimu, prieiga prie viešųjų elektroninių paslaugų, taip pat saugios ir patikimos infrastruktūros kūrimu. Todėl skaitmeninės ekonomikos sektoriaus vystymasis priklauso nuo to, kaip bus tobulinamas skaitmeninių duomenų valdymas bei stiprinamas laisvas duomenų judėjimas.

Kalbėdamas apie duomenų politiką, ministras teigė, kad ES gairėse dėl duomenų politikos veiksmų turėtų būti užtikrinta suderinta teisinė sistema, skirta saugiam duomenų keitimuisi. Ypač svarbu atverti nuasmenintus duomenis, kad jais galėtų pasinaudoti verslas, kuriantis naujus verslo modelius bei produktus.

Skaitmeninė ekonomika visame pasaulyje auga kur kas sparčiau nei kiti ekonomikos sektoriai. 2016 m. tik 15,5 proc. pasaulio ekonomikos buvo skaitmeninė, planuojama, kad 2025 m. ji sudarys daugiau nei 24 proc.

Šaltinis: Ekonomikos ir inovacijų ministerija

Atgal