VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05.21. Prasidėjo kasmetinė akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo jau aštuntus metus iš eilės organizuojama akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“. Šiemet norima raginti piliečius netoleruoti šešėlinės ekonomikos ir kiekvienam tapti pokyčių dalimi.

Pasak iniciatyvos „Baltoji banga“ vadovės Monikos Banevičiūtės, akcijos savaitę kartu su skaidrios ir veiksmingos valstybės idėją remiančiomis institucijomis, visuomenės veikėjais, verslo, nevyriausybinėmis bei kitomis organizacijomis Lietuvos miestuose ir miesteliuose bus skleidžiama žinia, kad kiekvienas gali tapti pokyčių dalimi.



„Skatinsime piliečius gilintis ir drąsiai kelti klausimus, kodėl veši šešėlinė ekonomika. Domėtis, kaip ji paliečia mūsų ir aplink mus esančių gyvenimus ir kaip kiekvienas galime prisidėti prie teigiamų pokyčių“, – teigia M. Banevičiūtė.

Pernai šešėlis sudarė beveik 23 proc. Lietuvos BVP – beveik 1 proc. mažiau nei 2017 m. „Investors' Forum“ vadovės ir iniciatyvos „Baltoji banga“ tarybos pirmininkės Rūtos Skyrienės teigimu, nors pastebimas šešėlio mažėjimas, yra ne viena sritis, kurioje reikėtų pasistiebti.

„Valstybinė darbo inspekcija prognozuoja, kad rizikingiausiais ekonominės veiklos sektoriais iki 2020 metų išliks statyba, įvairių paslaugų teikimas gyventojams, didmeninė ir mažmeninė prekyba, transporto priemonių ir motociklų remontas. Ne išimtis ir žemės ūkis bei miškininkystė. Su šiomis sritimis dažnu atveju gali tekti susidurti kasdien. Piliečiams, mokantiems visus mokesčius, ir verslams sunku konkuruoti su neskaidriais – ši kova nei lygi, nei sąžininga. Reikia keisti žmonių požiūrį į šešėlinę ekonomiką ir mažinti toleranciją jam, nes kiekvienas esame atsakingas už savo ir valstybės gerovę“, – sako R. Skyrienė.

Siekdami paraginti pokyčius, akcijos iniciatoriai, skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ ir „Investor's Forum“, vilniečius bei miesto svečius kvies pasitikrinti savo suvokimą ir žinias apie šešėlinę ekonomiką. Pirmadienį ir antradienį Vinco Kudirkos aikštėje veiks netradicinė Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentų grupės kurta instaliacija „Pasimatuok šešėlį“.

Šiemet akciją globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, prie įgyvendinimo aktyviai prisideda Prezidentūra, Vyriausybė, Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Valstybinė ligonių kasa, Valstybinė darbo inspekcija, Užimtumo tarnyba, savivaldybės, jaunimo ir verslo organizacijos.

Atgal