VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03.18. Pinigų plovimo skandalai turės įtakos skolinimosi kaštams ir reputacijai

Bankų pinigų plovimo skandalai paveiks skolinimosi kaštus ir Lietuvos, kaip finansinių technologijų (fintech) centro, reputaciją, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Kalbant apibendrintai apie bankų grupes, veikiančias Baltijos-Šiaurės šalyse, tai būtent skolinimosi kaštams tai įtakos turės. Kada mes kalbame apie dolerio jurisdikciją, tai tose šalyse kreditoriai žiūri apskritai į Europą kaip į vieną regioną - į Baltijos, Šiaurės šalis kaip į vieną regioną“, - žurnalistams sakė V. Vasiliauskas. 
Jo teigimu, didžiausią įtaką skandalai turėjo akcijų kainoms - jų kritimas kai kuriais atvejais buvo reikšmingas. 
„Be abejo, didžiausią įtaką turėjo akcijų kainoms, tai tas akcijų kainų kritimas kai kurias atvejais buvo pakankamai reikšmingas. Šiuo metu akcijų kainos atsistatinėja, bet vėlgi - nežinome, kiek naujos informacijos pasieks ir kaip rinkos į tai reaguos“, - kalbėjo V. Vasiliauskas. 
Paklaustas, ar skandalai turės įtakos Lietuvos, kaip fintech centro Lietuvoje kūrimui, jis sakė, kad reputacija yra paliesta. 
„Be jokios abejonės, aš manau, kad jurisdikcijos reputacija yra paliesta. Reikės laiko, kad tuos visus dūmus, tą visą rūką išsklaidytume“, - sakė V. Vasiliauskas. 
„Swedbank“, „Nordea“ ir „Danske Bank“ yra įsivėlę į pinigų plovimo skandalus. Taip pat atskleista, kad bankrutavęs Ūkio bankas per investicinį banką Rusijoje „Troika Dialog“ išplovė daugiau nei 6 mlrd. eurų, rašė portalas 15min., kartu su žurnalistikos centru OCCPR ir partneriais iš 18 šalių atlikęs žurnalistinį tyrimą. 
Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE, remdamasis nutekintais 2005-2017 metų duomenimis, pranešė, kad per „Nordea“ galimai išplauta apie 700 mln. eurų, daugiausia pervestų iš jau uždarytų Ūkio ir „Snoro“ bankų. Lėšos daugiausia siejamos su rusų oligarchu Rubenu Vardanianu ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės draugu Sergejumi Rolduginu. 
Kova su pinigų plovėjais pagarsėjęs investuotojas Billas Browderis Švedijos teisėsaugai pateikė kaltinimą, kuriame teigiama, kad „Swedbank“ leido atlikti 176 mln. dolerių (155,6 mln. eurų) mokėjimus iš bankrutavusio Ūkio banko ir dėl pinigų plovimo uždaromo „Danske Bank“ Estijos filialo, pranešė „Bloomberg“.
B. Browderis tikina turįs informacijos, kad didžioji dalis iš 176 mln. galimai nešvarių dolerių buvo gaunami iš ir siunčiami į lietuvišką Ūkio banką, kuris 2013 m. buvo paskelbtas bankrutavusiu. B. Browderio kaltinime teigiama, kad 590 „Swedbank“ sąskaitų Baltijos šalyse ir Švedijoje gavo 158 mln. dolerių iš 102-ų Ūkio banko sąskaitų.

Atgal