VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03.18. Paskolų palyginimo startuolis: pasiūlymų kainos gali skirtis net tris kartus

SEB Inovacijų centre veikiantis finansų startuolis „Lenders“, sukūręs pirmąjį Lietuvoje nemokamą vartojimo paskolų palyginimo portalą, teigia, kad žmonės vis dar nėra pratę lyginti kreditorių pasiūlymų, nors jų kainos gali skirtis net tris ar keturis kartus.

„Vartojimo paskolų rinka Lietuvoje dar primena laukinius vakarus – skolinimo kainos svyruoja nuo 9 iki net 79 procentų. Todėl visuomet rekomenduojame atidžiai palyginti bent kelių kredito įstaigų pasiūlymus“, – sako UAB „Lenders“ direktorius Eitautas Bartuškevičius. Jis pateikia konkretų pavyzdį – skolindamasis 7 tūkst. eurų ir palyginęs geriausią ir prasčiausią kredito įstaigų pasiūlymus žmogus sutaupė apie 3,6 tūkst. eurų, t. y. daugiau negu pusę paskolos sumos.

E. Bartuškevičius taip pat atkreipia dėmesį, kad lyginant paskolas reikia būti itin atidiems, nes kai kurios kredito įstaigos linkusios sumažinti paskolų palūkanas, jas paslėpdamos po papildomais mokesčiais, tokiais kaip administravimo, sutarties ar kt. Todėl net ir iš pirmo žvilgsnio labai viliojantis paskolos, kurios palūkanos nulinės, pasiūlymas gali tapti labai brangus. Taip pat būtina lyginti ne reklamose pateikiamus skaičius, o asmeninius pasiūlymus, nes kiekvieną žmogų kredito įstaigos  vertina individualiai ir paskolos sąlygos gali smarkiai skirtis nuo rodomų reklamose.

„Lenders“ vadovo teigimu, labai svarbu tai, kad Lietuvos bankas siekia įvesti daugiau skaidrumo ir tvarkos paskolų rinkoje – pristatė atsakingo skolinimosi principus, informacijos apie paskolas pateikimo principus, stebi, ar vartojimo kredito įstaigų komunikacija neklaidina vartotojų ir t. t., bet tam labai reikalingos ir verslo pastangos, ir iniciatyva. „Manome, kad vartojimo paskolų palyginimo portalas padės ne tik žmonėms pigiau gauti vartojimo paskolas, bet ir paskatins kredito įstaigas mažinti vartojimo paskolų kainas bei sukurs sąlygas atsirasti skaidresniems pasiūlymams“, –sako E. Bartuškevičius.

SEB Inovacijų centro, kuriame veikia „Lenders“, vadovo Andriaus Bolšaičio teigimu, tokio tipo finansų startuoliai neturėtų būti laikomi bankų ar kitų kredito įstaigų konkurentais, atvirkščiai – tokios įmonės padidina ir kredito įstaigų teikiamų paslaugų, ir norinčių pasiskolinti žmonių galimybes.

„Tokia vartojimo paskolų pasiūlymų paieškos sistema suteikia galimybę kredito įstaigoms pritraukti naujus klientus, kurių galbūt kitu atveju nepasiektų, o gyventojams leidžia labai greitai sužinoti, kokios kredito įstaigos jiems gali pasiūlyti paskolas ir kokiomis sąlygomis. Todėl šis bendradarbiavimas su finansų startuoliais mums yra itin svarbus, nes abipusėmis pastangomis galime sukurti naujus, geresnius sprendimus, kurie padėtų gyventojams greičiau, patogiau ir pigiau pasiskolinti, kai to išties reikia“, – sako A. Bolšaitis.

Finansų startuolio „Lenders“ duomenimis, dažniausiai lietuviai vartojimo paskolas ima automobiliui pirkti ir būsto remontui. Vidutinė paskolos suma skolinantis per vartojimo paskolų lyginimo portalą šiuo metu yra apie 4 300 eurų.

Norint palyginti paskolų pasiūlymus „Lenders.lt“ portale, reikia užpildyti anketą, kurios duomenys automatiškai išsiunčiami kredito davėjams, atstovaujantiems ir bankams, ir kitoms finansų įstaigoms. Kredito davėjai pateikia savo paslaugų pasiūlymus, kuriuos palyginę „Lenders“ atstovai klientams atrenka geriausiuosius. Pasak E. Bartuškevičiaus,siekiama apibendrintus paskolos pasiūlymus gyventojams pateikti per vieną darbo valandą, sudėtingesniais atvejais, kai reikalingi papildomi dokumentai, per kelias.

SEB duomenimis, daugiausia vartojimo reikmėms pernai skolinosi 40–50 metų asmenys – ketvirtadalis visų besiskolinusiųjų, šiek tiek mažiau (po 18 proc.) – 50–60 metų ir 30–35 metų žmonės. Dažniausiai vartojimo paskolas ėmė didmiesčių gyventojai, per mėnesį uždirbantys iki 1 tūkst. eurų (trečdalis besiskolinusiųjų). Didžiausia dalis (84 proc.) vartojimo kredito paraiškų jau yra pateikiama internetu. Skolintis norintiems gyventojams patariama atsakingai įvertinti asmeninius finansus – vartojimo paskolai grąžinti turėtų būti skiriama ne daugiau kaip 20 proc. nuolatinių asmens arba 40 proc. šeimos pajamų.

Atgal