VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03.04. Premjeras: Lietuvą ir Airiją sieja itin stiprus emocinis ryšys

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Airijos premjeru Leo Varadkar ir aptarė dvišalių santykių raidą, bendradarbiavimo perspektyvas ateityje.

Pasak premjero, esame nedidelės ES valstybės, turinčios skaitlingas ir aktyvias diasporas užsienyje.

„Šiandien labai džiaugiamės glaudžiais ir intensyviais Lietuvos ir Airijos dvišaliais ryšiais. Intensyvėja ekonominis bendradarbiavimas. Matome potencialą toliau jį stiprinti technologijų, gyvybės mokslų, aukštųjų ir finansinių technologijų sektoriuose. Mūsų šalis sieja skaitlinga lietuvių bendruomenė Airijoje. Taip pat noriu pripažinti nors ir neskaitlingos airių bendruomenės Lietuvoje, tačiau itin svarų indėlį į Lietuvos kultūrinį ir ekonominį gyvenimą“,- pabrėžė S.Skvernelis.

Premjeras pakvietė Airijos kompanijas plačiau investuoti Lietuvoje. Vyriausybė stambiems investuotojams yra pasirengusi pateikti individualizuotus pasiūlymus. Ypatingas interesas - oro transportas.

Dvišalio susitikimo metu akcentuota, jog laukia sudėtingi Europai metai - naujas politinis ciklas, Brexit, derybos dėl daugiametės finansinės perspektyvos. Išreikštas tikėjimas Europos Sąjungos ateitimi, jos narių vienybe ir vertybėmis. Premjeras S. Skvernelis išreiškė solidarumą ir palaikymą dabartiniam susitarimui tarp Airijos ir Šiaurės Airijos ir pabrėžė, kad Lietuva Brexit kontekste supranta ir remia Airijos poziciją. 1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimas ir jo laikymasis yra svarbus ne tik Airijai, bet ir visai ES, Brexit negali būti Airijos sąskaita.

Akcentuota, jog Lietuva supranta taikos regione svarbą. Didelis dėmesys skiriamas tarptautinės teisės, valstybių suverenumo ir teritorinio vientisumo principų laikymuisi. Pasak S.Skvernelio, tikimasi sklandaus Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos procese, tačiau Lietuvos Vyriausybė ruošiasi ir galimam JK išstojimui iš ES be susitarimo. Pokalbio metu, be kita ko, buvo paliestos  ES ir NATO glaudesnio bendradarbiavimo, ES Rytų Partnerystės politikos temos.

Lietuva suinteresuota perimti gerąją airių patirtį susigrąžinant po pasaulį išsibarsčiusią savo diasporą, todėl S. Skvernelis su Airijos premjeru apsikeitė nuomonėmis apie tai, kaip airiams pavyko pritraukti tautiečius sugrįžti į Airiją. Premjeras taip pat padėkojo L. Varadkar už nuoseklią Airijos poziciją nepripažįstant Lietuvos okupacijos.

Vyriausybės vadovas Lietuvos žmonių vardu pasveikino Airiją su valstybingumo šimtmečiu bei artėjančia Šv. Patriko diena ir pakvietė Airijos premjerą vizito į Lietuvą.

Vizitą Dubline Ministras Pirmininkas S. Skvernelis pradėjo apsilankymu „Hartstown Community School“, kur susitiko su vadovybe ir moksleiviais. Čia kartu taip pat lankėsi Airijos premjeras L. Varadkar. Airija garsėja puikiai veikiančia švietimo sistema, parengiančia labai kvalifikuotus specialistus. Ši mokykla – viena iš trijų airiškų mokyklų, kurioje mokoma lietuvių kalba.  Pabrėžtina, kad Airija šiuo metu yra vienintelė pasaulyje valstybė be Lietuvos, kur lietuvių kalbos mokiniai gali mokytis bendrojo lavinimo mokyklose. Lietuvos vyriausybė ir lietuvių bendruomenė Airijoje labai vertina šį nuoširdų rūpestį ir labai draugišką gestą Lietuvos atžvilgiu. S.Skvernelis padėkojo Airijos premjerui, vyriausybei, mokyklos direktoriui už galimybę mokytis lietuvių kalbos.

Tai pirmas Lietuvos Ministro Pirmininko vizitas Airijoje nuo 2007 m.

Atgal