VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

SEB: atsiskaitymai kortelėmis jau šiemet gali pavyti atsiskaitymus grynaisiais pinigais

SEB: atsiskaitymai kortelėmis jau šiemet gali pavyti atsiskaitymus grynaisiais pinigais

Lietuvos gyventojai vis dažniau naudojasi banko kortelėmis, atotrūkis tarp atsiskaitymų grynaisiais pinigais ir kortelėmis praėjusiais metais dar labiau sumažėjo, rodo SEB banko duomenys.

Banko teigimu, šiemet tarp tokių atsiskaitymų gali būti pasiekta pusiausvyra. Palyginti su grynaisiais pinigais, atsiskaitymai kortelėmis pernai Lietuvoje sudarė per 46 proc. visų atsiskaitymų vertės. 

Vaidas Žagūnis. SEB nuotr.

SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis teigia, kad jau kelerius metus iš eilės nuosekliai daugėja atsiskaitymų kortelėmis ir auga atsiskaitymų sumos, todėl šiemet tokie atsiskaitymai gali pasiekti 50 proc. visų mokėjimų. Prieš šešerius metus šis rodiklis nesiekė 25 procentų - dominavo atsiskaitymai grynaisiais pinigais.

„Nuosekliai išplėtota atsiskaitymams reikalinga infrastruktūra ir bekontakčio atsiskaitymo galimybės skatina šalies gyventojus naudotis patogiomis šiuolaikinėmis atsiskaitymo priemonėmis. Šiuo metu bekontakčių atsiskaitymų funkciją turi visos SEB banko išduodamos „Mastercard“ tipo mokėjimo kortelės, o bekontakčius mokėjimus priima daugiau negu 90 proc. SEB banko tinklui priklausančių elektroninių kortelių skaitytuvų“, - pranešime teigia V. Žagūnis.

SEB banko duomenimis, pernai viena kortele buvo pasinaudota vidutiniškai 162 kartus. Bendras atsiskaitymų skaičius naudojantis SEB banko kortelėmis prekybos vietose pernai buvo beveik 18 proc. didesnis negu 2017 metais. Vidutinė suma kortele atsiskaitant už prekes ar paslaugas priartėjo prie 25 eurų. Būtent 25 eurai yra bekontakčio atsiskaitymo limitas, kai mokant už pirkinius ar paslaugas nereikia įvesti PIN kodo - užtenka kortele paliesti kortelių skaitytuvą.

Bankomatais SEB banko klientai 2018 metais naudojosi rečiau, tačiau imdavo vidutiniškai 9,5 proc. didesnę pinigų sumą negu užpernai. Viena kortele bankomatu buvo naudotasi maždaug du kartus per mėnesį, o vidutinė imama suma siekė 156 eurus.

Pagal paslaugų planą priklausančiu nemokamu grynųjų pinigų limitu SEB banko klientai gali pasinaudoti ir pasiimti grynųjų pinigų tokiomis pat sąlygomis iš bet kurio Lietuvos ir užsienio banko bankomato. Taip pat be papildomo mokesčio grynųjų pinigų banko klientai gali pasiimti ir šalies prekybos tinklų kasose, jei įsigyjama prekių ir atsiskaitoma už jas kortele, o atsiskaitymo vertė yra ne mažesnė kaip 5 eurai. Kasose imami pinigai į per mėnesį paimamų grynųjų pinigų limitą neįskaičiuojami.

Atgal