VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01.09. D.Trumpas ir vėl kritikuoja JAV centrinį banką

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) antradienį pareiškė besiilgintis žemų Federalinio atsargų banko (FED) bazinių palūkanų normų, kurias FED įvedė pasaulinės finansų krizės metais, sakydamas neva jis galėtų sustiprinti ekonomiką, jei centrinis bankas įvestų nulines palūkanų normas, praneša „Reuters“.

Donaldas Trampas. EPA-Eltos nuotr.

„Ekonominiai skaičiai atrodo labai gerai. Ar galite patikėti, ką padaryčiau, jei turėčiau nulines palūkanų normas, su kuriomis galėčiau žaisti, kaip galėjo praeita administracija, o ne dabar sparčiai didinamas normalizuotas palūkanas. Tai būtų taip lengva! Nepaisant to, rinkos sparčiai auga nuo 2016 m. rinkimų!“ - pasipuikuoti savo retorikos stiliumi tviteryje progos nepraleido D. Trampas.

FED valdybos pirmininkas Džeromas Pauelas (Jerome Powell) penktadienį pareiškė neatsistatydinsiąs, net jei to reikalautų D. Trampas, įrodydamas centrinio Jungtinių Valstijų banko nepriklausomybę vis aštrėjančios D. Trampo kritikos akivaizdoje.

Tuo tarpu teisininkų nuomone, nėra aišku, ar D. Trampas apskritai galėtų atleisti Dž. Pauelą.

Po FED gruodį priimto sprendimo didinti bazines palūkanų normas žiniasklaidoje pasirodė informacija, esą D. Trampas su savo patarėjais aptarė galimybę atleisti Dž. Pauelą.

2018 m. pabaigoje JAV prezidentas nuolat puolė FED, kaltindamas centrinį banką dėl rinkų nestabilumo ir sakydamas, kad centrinis šalies bankas yra vienintelė Jungtinių Valstijų ekonomikos problema.

 

Atgal