VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

12.14. Ilgalaikio SGD teikimo užtikrinimas iš esmės pakeis Lietuvos kaip SGD pirkėjos statusą

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas lankėsi Hiustone (JAV). Ministras kartu su Lietuvos įmonių „Klaipėdos nafta“ ir „Lietuvos energijos tiekimas“ vadovais susitiko su JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekėjais, kuriems pristatė šiuo metu Seime svarstomą SGD laivo-saugyklos įsigijimo klausimą bei aptarė SGD importo iš JAV trumpalaikes galimybes ir ilgalaikę strategiją.

Pasak energetikos ministro, Lietuva siekia išnaudoti palankias aplinkybes, kurios atsiveria artėjant antrajai SGD eksporto iš JAV bangai, o SGD terminalo įsigijimas šias galimybes tik dar labiau išplėstų.

„Mes aktyviai domimės galimybėmis importuoti SGD iš JAV tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje. Šiuo metu Seime svarstomas sprendimas dėl ilgalaikio SGD teikimo užsitikrinimo iš esmės keičia Lietuvos kaip SGD pirkėjos statusą. Tai sukuria galimybes lankstumui tiek derantis dėl potencialių SGD pirkimo sutarčių, tiek tarpusavyje derinant įvairius trumpalaikių, vidutinės trukmės ar ilgalaikių tiekimo sutarčių variantus. JAV SGD rinka yra labai dinamiška, todėl turime išnaudoti visas galimybes ne tik nuolat akylai sekdami JAV SGD eksporto rinkos tendencijas, ne tik aiškindamiesi konkrečių kompanijų planus, bet ir ieškodami išmanių sprendimų, kurie užtikrintų maksimaliai konkurencingas dujų importo per SGD terminalą sąlygas“, – sako energetikos ministras.

Atgal