VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.29.N. Mačiulis: prie vidutinės pasaulinės krizės, tikėtina, išvengtume didesnio nuosmukio

Krizė tikrai bus, tačiau neaišku, kada išryškės ją lemsiantis „išorinis šokas“. Kad ir kaip būtų, Lietuvos ekonominė padėtis dabar yra visai kitokia nei buvo prieš praėjusią krizę, ir vidutinio stiprumo sukrėtimas šalies būklei nebūtų toks sunkus, sako banko „Swedbank“ Lietuvoje vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

2008 metais Lietuva buvo labai blogai pasiruošusi išoriniams iššūkiams, „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ teigė N. Mačiulis.
„Blogiau pasiruošus jau turbūt buvo neįmanoma, nes buvo didžiulis užsienio prekybos deficitas, buvo priklausomybė nuo importo, noras importuoti kuo daugiau įvairiausių vartojimų prekių, technologinių, energetinių išteklių, neturint pakankamo potencialo eksportuoti, bet tą plyšį užkišant skolintomis lėšomis, pasiskolinant užsienyje.
Buvo didelis struktūrinis biudžeto deficitas, valdžios sektoriaus finansai buvo visiškai nesubalansuoti, nebuvo jokio rezervo, gyventojų ir įmonių skolinimasis buvo perteklinis, buvo mažai taupoma ir labai greitai kaupiama skola. Kad ir kur žiūrėtume, visur buvo užprogramuota daugybė problemų“, - „Verslo pozicijoje“ vardijo ekonomistas.
Jo teigimu, dabar nieko panašaus nėra.
„Įmonių paskolų portfelis yra gerokai mažesnis, finansinis svertas mažesnis, santaupos - ir įmonių, ir gyventojų - išaugo daugiau nei dvigubai, užsienio prekyba perteklinė - eksportuojame daugiau nei importuojame, valdžios sektoriaus finansai - trečius metus iš eilės pertekliniai. Šiaip faktiškai visi rodikliai rodo, kad mūsų šis ekonomikos ciklas buvo labai brandus, labai subalansuotas, ir netgi prie tokio vidutinio šoko, vidutinės pasaulinės krizės, tikėtina, mes išvengtume didesnio nuosmukio, būtų toks labiau stagnacinis periodas“, - teigė ekonomistas.
Pasak jo, nemažai žmonių apklausose į kausimą, ar jų gyvenimai gerėja, atsako neigiamai, nes yra linkę lyginti save su kitais, kurių pragyvenimo lygis dar labiau pagerėjo, ir kurie demonstruoja prabangą.

Atgal