VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.30.Artėjanti antroji SGD eksporto iš JAV banga – naujos galimybės Lietuvai ir Europai

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas lankėsi Vašingtone (JAV), kur susitikimuose su aukštais JAV energetikos pareigūnais ir Senato nariais kalbėjosi apie regiono energetinio saugumo problemas ir galimybes didinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) iš JAV eksportą į Baltijos šalis bei Vidurio ir Rytų Europos regioną.

Susitikimuose su JAV Energetikos sekretoriaus pavaduotoju Dan Brouillette bei Valstybės departamento atstovais ministras pažymėjo, kad augantis dujų poreikis Europoje turėtų paskatinti JAV kuo greičiau imtis aktyvesnių veiksmų didinant SGD importą į šį regioną.

JAV energetikos pareigūnai pažymėjo, kad SGD eksporto terminalų vystytojai sugebėjo ženkliai sumažinti projektų statybos ir eksporto terminalų operavimo kaštus, dėl baigiamų statyti naujų JAV SGD eksporto pajėgumų šiuo metu apie 90 mln. kubinių metrų dujų per dieną siekiantis JAV SGD eksportas per artimiausius 18-20 mėnesių išaugs daugiau nei tris kartus. JAV Vyriausybės energetikos pareigūnai neabejoja tuo, kad SGD iš JAV sugebės sėkmingai konkuruoti su Europoje vis dar dominuojančiomis rusiškomis dujomis.

„Šią vasarą SGD klausimas iškeltas į aukščiausio lygio ES ir JAV santykių darbotvarkę, JAV sparčiai vystomi SGD eksporto pajėgumai ir vis liberalesnės SGD eksporto procedūros – tai yra tie trys kertiniai veiksniai, kurie jau artimiausiu metu transatlantinius santykius sustiprins ir žymiai didesniais SGD iš JAV srautais“, – sakė energetikos ministras.

Žygimantas Vaičiūnas

Pasak ministro, konkurencingesnis SGD iš JAV tiekimas į Europą būtų naudingas abiem Atlanto pusėms.

„Europai, kartu ir Lietuvai, tai reiškia didesnę dujų tiekėjų įvairovę ir energetinį saugumą bei konkurencingesnes kainas, o JAV – ekonominę naudą. Svarbu akcentuoti, kad net ir nedideli SGD kiekiai iš JAV jau turėjo didelę reikšmę mūsų regionui, sudarant konkurenciją rusiškoms dujoms. Matome didelį potencialą bendradarbiavimui šioje srityje ir toliau, juolab, kad Baltijos regione jau turime reikalingą infrastruktūrą, o gegužę priimtas galutinis investavimo sprendimas dėl Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio dar labiau padidina regiono patrauklumą dujoms iš JAV“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

JAV pareigūnams taip pat pristatyti Lietuvos planai sprendžiant dėl ilgalaikio SGD importo užtikrinimo, įsigyjant SGD laivą-saugyklą po 2024 m. Pasak Ž. Vaičiūno, SGD terminalai Lietuvoje ir kaimyninėje Lenkijoje galėtų tapti vartais, aprūpinant amerikietiškomis SGD visą Vidurio ir Rytų Europą, kur išlikusi didelė priklausomybė nuo dujų importo iš Rusijos.

Lietuva pernai pateko į daugiausiai SGD iš JAV importavusių šalių trejetuką, pirmoje ir antroje vietoje buvo klasikinės didžiausios SGD importuotojos – Ispanija ir Portugalija.

Ž. Vaičiūnas taip pat susitiko su Federalinės energetikos reguliavimo komisijos (angl. Federal Energy Regulatory Commission) komisaru Neilu Chatterjee. Su JAV reguliatoriumi aptarti galimi sprendimai, kurie leistų supaprastinti šio kuro iš JAV eksportą į ES ir NATO šalis.

„Prieš keletą metų, tik atsiradus SGD eksporto iš JAV techninėms galimybėms, kilo politinė diskusija dėl JAV eksporto liberalizavimo, kuri lėmė teigiamus reguliacinius pokyčius. Atėjo laikas inicijuoti antrąją reguliacinių pokyčių bangą ir to laukia SGD eksportuojančios kompanijos JAV ir dujų vartotojai Europoje“, – kalbėjo energetikos ministras.

JAV SGD eksportuotojus vienijančios asociacijos „LNG Allies“ organizuotame renginyje energetikos ministras Ž. Vaičiūnas pristatė Klaipėdos SGD terminalo ir aplink terminalą sukurtos SGD perkrovos ir tiekimo centro teikiamas galimybes bei Lietuvos SGD klasterio veiklą.

Ministras susitikimuose su JAV pareigūnais akcentavo aktyvesnio JAV vaidmens svarbą siekiant užkirti kelią branduolinei grėsmei NATO pasienyje.

„Europos Komisija padarė svarbų žingsnį priversdama Baltarusiją atlikti šio projekto vertinimą nepalankiausiomis sąlygomis (angl. stress-test). Dar daugiau – šių streso testo rekomendacijų įgyvendinimą susiejo su ES ir Baltarusijos santykiais. Dabar atėjo laikas ir konkrečiam JAV veikimui – siekiame analogiškos JAV pozicijos, kad jokie JAV santykių su Baltarusija klausimai dvišaliu ar daugiašaliu lygmeniu neturėtų jokių perspektyvų, kol nebus visa apimtimi įgyvendintos streso testų rekomendacijos“, – susitikimuose kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Susitikimuose taip pat pristatyta šiuo metu pasiekta esminė pažanga įgyvendinant Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektą. JAV Lietuvai pasiūlė stiprinti dvišalį bendradarbiavimą kibernetinio saugumo klausimais energetikos sektoriuje.

Vizito JAV metu ministras taip pat dalyvavo transatlantiniame saugumo forume Vašingtone, kurį organizavo Europos politikos analizės centras (angl. Center for European Policy Analysis, CEPA). Jame diskutuota apie energetinio saugumo iššūkius.

 

 
Atgal