VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07.02. Giedrius Surplys: ,,Negalime sėsti į bet kokį traukinį ir judėti”

Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai susitiko Varšuvoje, kur aptarė abiem šalims aktualius klausimus. „Man labai malonu su Jumis susitikti, džiaugiuosi,  kad pirmasis ministras, su kuriuo susitinku, yra būtent iš Lietuvos. Mus jungia ilga istorija, per daugelį amžių mūsų protėviai nuveikė kartu daug svarbių darbų, kurie padėjo Lietuvai ir Lenkijai iškilti. Simboliška, kad susitinkame šiemet Lenkijai ir Lietuvai minint atkūrimo šimtmetį. Manau, kad ir šiandien turime daug bendrų interesų: tiesioginės išmokos, afrikinis kiaulių maras ir daug kitų klausimų, kurie rūpi žemės ūkiui“, – teigė Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Jan Krzysztof Ardanowski.

Abu ministrai kalbėjo ir apie tiesiogines išmokas. Lietuva ir Lenkija sutaria, kad tiesioginės išmokos turi būti vienodos visiems Europos Sąjungos (ES) ūkininkams, nes būtent tai užtikrintų konkurencingumą ir stabdytų  emigraciją. Be to, šalys dar turi investuoti į žemės ūkį, kad pasivytų Vakarų Europą.

„Aš esu tikras Lenkijos gerbėjas. Kai kalbėjau su Premjeru dėl kelionės į Lenkiją, jis tam labai pritarė. Lenkija – svarbi Lietuvos partnerė nuo energetikos iki žemės ūkio. Tiesioginių išmokų suvienodinimas yra vienas svarbiausių mūsų prioritetų. Naujuoju Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) pasiūlymu siekiama ambicingų tikslų. Mes negalime dalyvauti lenktynėse su nepilnu baku degalų,“ – kalbėjo Lietuvos žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.  

Abu ministrai pažymėjo, kad jeigu ES praranda dalį biudžeto dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš  ES, tuomet reikia diskutuoti dėl galimybės didinti kitų valstybių narių įmokas ar ieškoti kitų būdų užtikrinti pakankamą ES biudžetą. „Kaimas teikia daug paslaugų valstybei, todėl jo plėtra yra labai svarbi. Vakarų Europos šalys kelis dešimtmečius investavo į savo žemės ūkį, tad dabar teigia, kad dideli žemės ūkio biudžetai nėra reikalingi. Tačiau kitos šalys, kurios tik keliolika metų priklauso ES ir nėra itin turtingos, turės labai daug projektų dengti iš savo biudžeto. Tai nėra teisinga“, – kalbėjo Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras.

Ministrai daug dėmesio skyrė ir sausros,  kuri, nepaisant prasidėjusio lietaus, jau padarė didelę žalą žemės ūkiui, sukeltiems padariniams aptarti. Lenkijoje šiuo metu skaičiuojami nuostoliai, vėliau ministras žada priimti būtinus sprendimus, kaip padėti žemdirbiams.  Lenkijoje deklaruota 14 mln, ha žemės ūkio naudmenų. Anot J.K. Ardanowski, apie 20 proc. ūkininkų yra apsidraudę, čia valstybė, panašiai kaip ir Lietuvoje, dengia 60 proc. įmokų.  Lietuvoje šią savaitę ketinama paskelbti ekstremalią padėtį, šiuo metu vyksta skaičiavimai dėl pasėlių praradimo.

Abiejų šalių ministrai aptarė afrikinio kiaulių maro (AKM) problemą. Ir G. Surplys, ir J.K. Ardanowski pabrėžė biosaugos, kuri leistų apsisaugoti nuo viruso, keliančio itin didelę grėsmę kiaulininkystės sektoriui, ūkiuose svarbą. Taip pat labai svarbus pačių ūkininkų, ypač smulkių, sąmoningumas, suvokimas, kad būtina ne tik savo ūkį apsaugoti, bet ir kitus, esančius aplink.

„Šiandien atsivežėme idėją,  kad svarbu, jog dėl AKM nenukentėtų apsaugos zonoje esančios perdirbimo įmonės. Rugsėjo mėnesį norime Europos Komisijai (EK) pateikti prašymą, kad būtų peržiūrėtas vienas iš reikalavimų: įmonės, esančios stebėjimo zonoje, negali niekur parduoti produkcijos, išskyrus vidinę rinką. Jeigu yra užtikrinami būtini biosaugos reikalavimai, o produkcija yra kokybiška, ji turi būti parduodama“, – kalbėjo G. Surplys.

Neliko nuošaly ir eksporto tema. Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras akcentavo, kad labai svarbu yra gaminti maisto produktus ir parduoti juos šalies viduje. Būtent vidaus rinkoje yra pagrindinė perkamoji galia.  Šiuo metu Lenkijoje įmonės gali geranoriškai ant savo pagamintų produktų dėti ženklą, kad tai – Lenkijos produktas, pagrindinė sąlyga, kad bent 75 proc. žaliavos būtų iš Lenkijos.

Ministrai taip pat aptarė kelių, infrastruktūros gerinimo klausimus ir jaunų žmonių skatinimą likti kaime, kad būtent kaime būtų kuriamos darbo vietos. „Sekame gerus Lenkijos pavyzdžius ir bandome juos įgyvendinti Lietuvoje. Nuo vakar įsigaliojo įstatymas, kad jaunoms šeimoms, kurios regionuose nori įsigyti būstą, valstybė kompensuos nuo 15 iki 30 proc. įnašo, priklausomai nuo turimų vaikų skaičiaus. Taip pat teiksime paramą verslo startuoliams. Esame iš to paties regiono, tad galime atstovauti vieningai pozicijai“, – kalbėjo Giedrius Surplys

Abu ministrai pasidžiaugė, kad susitikimas buvo itin naudingas, Lietuvos ministras pakvietė kolegą iš Lenkijos apsilankyti Lietuvoje ir jos ūkiuose.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Atgal