VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.29. Didesnės žmonių galimybės susitaupyti ateičiai?

Vidmantas Martinkonis

Praėjo 10 metų, ir Lietuva vėl turi mokesčių reformą. Tada buvo naktinė, dabar vasarinė. Tada žmonės apie ją sužinojo atsibudę ryte, dabar sužinos grįžę iš poilsio prie upių, jūrų, ežerų.


Įvairūs ekspertai dar ilgai vertins, komentuos, kas pasikeitė, kas gerai, o kas blogai. Man, susipažinus su pagrindiniais sprendimais mokesčių srityje, peršasi keli klausimai:

- Kodėl pas mus tai, ką galima padaryti paprasčiau, daroma sudėtingiau? Juk kuo sudėtingesni įstatymai, tuo daugiau nesusipratimų ir galimybių juos apeiti.

- Koks tokios reformos strateginis tikslas? Ekonomikos skatinimas - ne. Nes viena darbo vieta kainuos tiek pat.

Didesnės žmonių pajamos - ne. Nes žmogaus atlyginimas padidės labai minimaliai.

Didesnis socialinis teisingumas - ne. Nes didesnis 27 proc. tarifas bus taikomas tiems, kurie per mėn. uždirba daugiau kaip 10 000 Eur. O tokių Lietuvoje sunku surasti.

Didesnės žmonių galimybės susitaupyti ateičiai - ne. Nes SODRA didesnės kaip 600 Eur pensijos nemokės, kiek tu beuždirbtum. O galimybės žmogui kaupti senatvei, investuojant į NT ar akcijas ir toliau lieka apsunkintos.

Sunku pavadinti reforma veiksmus, kada vienas mokestis perkeliamas iš vienos kišenės į kitą ir dar pakoreguojami vieno mokesčio tarifai. Greičiau tai mokestinis eksperimentas. Bet jeigu norite eksperimentuoti, ponai, tai treniruokitės pirmiausia ant savų, prie ko čia mes, mokesčių mokėtojai?

Ir visgi vieną pliusą Lietuvos mokestinės politikos architektai užsidės. Galės drąsiai Briuseliui raportuoti, kad atlyginimai ant popieriaus pas mus ženkliai pakilo. Bet ir vėl, prie ko čia mes...

Atgal