VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.11. Lietuvoje skursta kas penktas – kuo dėta socialinės paramos sistema?

Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena kas penktas, arba 630 tūkstančių gyventojų. Žemiau skurdo ribos Lietuvoje gyvena kas ketvirtas vaikas. Tokius skurdo Lietuvoje faktus pateikia Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas.

Vilniuje surengta tarptautinė konferencija „Minimalių pajamų apsauga Lietuvoje: padėti, investuoti ir įgalinti“. Ją organizavęs Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas kartu su Europos minimalių pajamų tinklo (EMIN) atstovais pristatė pasiūlymus, skirtus socialinės paramos sistemos tobulinimui Lietuvoje. 
Konferencijos organizatorių pateikiamais duomenimis, Lietuvoje skurdo rizikos riba užpernai buvo 282 eurai per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui. Didžiausias skurdo rizikos lygis yra tarp vyresnio amžiaus asmenų, neįgaliųjų ir vienišų asmenų, auginančių vaikus. Tyrimai rodo, kad, žmogui iki 15 metų neįgijus tam tikrų socialinių įgūdžių, 70 proc. po to jų taip ir neįgyja. 
„Socialinė piniginė parama yra svarbi priemonė mažinti skurdui, tačiau jau ne vienerius metus iš eilės Lietuva sulaukia priekaištų iš Europos Komisijos dėl itin žemo socialinės piniginės paramos adekvatumo. Šiemet Lietuva sulaukė griežtų pastabų dėl itin menko mokesčių ir išmokų vaidmens skurdo ir nelygybės mažinimui“, – teigiama Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo pranešime.
Jame teigiama, kad socialinė parama sudaro nedidelę socialinių išlaidų dalį, bet duoda didelę investicijų grąžą. Taip pat, anot pranešimo autorių, socialinė parama apsaugo nuo tokių pasekmių kaip skurdas, nusikalstamumas ir biudžeto deficitas, yra labai svarbi kuriant visuomenę, kurioje būtų daugiau lygybės, nes ši padeda užtikrinti ir visos visuomenės gerovę.
„Socialinės paramos spragos turi labai didelį neigiamą poveikį mažas pajamas gaunantiems asmenims, o visuomenė patiria dideles ilgalaikes išlaidas“, – teigiama pranešime.
Sostinės V. Kudirkos aikštėje veikusioje Gyvojoje bibliotekoje apsilankę žmonės taip pat galėjo iš arti pažvelgti į skurdą ir socialinę atskirtį Lietuvoje, pažinti kitų Europos šalių gyventojų patirtis.

Atgal