VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04.27.Kibernetinės rizikos nepripažįsta valstybių sienų, joms suvaldyti būtinos tarpvalstybinės pastangos

Technologijų naujovės ne tik atveria naujų galimybių finansinių paslaugų vartotojams, bet ir reikalauja ypatingo reguliuotojų dėmesio kibernetinių rizikų suvaldymui ir tarpusavio bendradarbiavimui. Tokios pozicijos laikosi Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, dalyvavęs Lietuvos–Lenkijos ekonomikos forumo diskusijoje apie kibernetinio saugumo iššūkius finansų sektoriui.

Vitas Vasiliauskas

„Lietuva pirmoji euro zonoje 2017 m. atliko nacionalinės bankų sistemos kibernetinio saugumo pratybas. Šiemet ypatingą dėmesį skirsime ne tik didžiųjų finansų įstaigų, bet ir naujų rinkos dalyvių – FinTech įmonių kibernetiniam atsparumui“, – sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Lietuvos bankas šiais metais bendradarbiaudamas su finansų įstaigomis numato atlikti jų kibernetinės rizikos testavimą bei parengti minimalius informacijos, IT ir kibernetinės saugos valdymo reikalavimus. Taip pat ketinama stiprinti bendradarbiavimą su kibernetinės saugos užtikrinimo srityje dirbančiomis Lietuvos bei ES institucijomis numatant dalijimąsi informacija apie kibernetinės saugos incidentus.

V. Vasiliausko teigimu, taip pat itin svarbu, kad šalių – strateginių partnerių, tokių kaip Lenkijos ir Lietuvos, reguliuotojai keistųsi informacija, susijusia su kibernetinėmis grėsmėmis, ir koordinuotai įgyvendintų finansų sistemų saugumo užtikrinimo priemones.

Padidintas dėmesys finansinių technologijų (FinTech) įmonių kibernetiniam saugumui turėtų būti laikomas Lietuvos pastangų tapti regioniniu FinTech centru dalimi. Tam būtina ne tik užtikrinti inovatyvioms finansų sektoriaus įmonėms palankią reguliacinę aplinką, bet ir garantuoti aukštus saugumo standartus.

Tai suvokdamas, Lietuvos bankas padidintą dėmesį taip pat skiria kibernetinėms rizikoms, susijusioms su debesijos (angl. cloud computing) technologijos taikymu finansų sektoriuje bei vykstančiu reguliaciniu posūkiu „atviros bankininkystės“ link. Technologinės inovacijos į sektorių atneša naujų, šiuo metu ne iki galo suvokiamų kibernetinio saugumo rizikų, kurių suvaldymui Lietuvos bankas siekia iš anksto tinkamai pasiruošti.

Pirmojo Lietuvos–Lenkijos ekonomikos forumo metu abiejų šalių politikai, viešojo sektoriaus bei verslo atstovai ieškojo būdų skatinti dvišalį ekonominį bendradarbiavimą, taip pat aptarė Lietuvai ir Lenkijai aktualius kibernetinio saugumo, energetikos bei transporto klausimus.

 

Atgal