VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05 09. Valstybės valdomam turtui - didesnis auditorių dėmesys

 

Atsižvelgusi į valstybės turto valdymo iššūkius, nustatytus atliekant auditus, aukščiausioji audito institucija subūrė strateginio stebėjimo darbo grupę, kuri analizuos valstybės valdomo turto klausimus, nagrinės sistemines turto valdymo problemas, identifikuos rizikas ir, iškilus poreikiui, inicijuos auditus. 
Iki šiol institucijos atlikti auditai parodė, kad viešojo sektoriaus subjektams dažnai trūksta atsakingo ir rūpestingo požiūrio valdant, naudojant valstybės ar savivaldybių turtą, disponuojant juo. Pasitaiko atvejų, kai turtas perduodamas ar nuomojamas tretiesiems asmenims pažeidžiant teisės aktus, neužtikrinamas jo naudojimo efektyvumas ir kontrolė. Darbo grupės identifikuotos rizikos ir pastebėjimai viešajam sektoriui gali padėti laikytis efektyvumo, visuomeninės naudos principų ir turtą valdyti atsakingiau.
"Aukščiausioji audito institucija savo pavyzdžiu kviečia visas viešojo sektoriaus institucijas peržiūrėti valdomą turtą ir imtis aktyvių veiksmų nelaukiant, kol prasidės ar baigsis konkretūs auditai", - sako valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys. 
Institucija atsisako savo mokymo centro Giruliuose. Nuo 2000 m. patikėjimo teise valdomame centre iš viso yra per 800 kv. m ploto pastatų, kurie yra išsidėstę beveik 0,7 ha žemės sklype. 2017 m. bus atsisakyta regioninių skyrių Panevėžyje, Kaune ir Klaipėdoje; jiems priskirtos patalpos užima daugiau nei 1000 kv. m ploto. Analizuojamas viso institucijos valdomo turto panaudojimo efektyvumas, pavyzdžiui, įvertinus padėtį, nuo 2017 m. antrojo ketvirčio planuojama atsisakyti patalpų nuomos viešojo maitinimo paslaugoms teikti.
Valstybiniai auditoriai atlieka sisteminius veiklos auditus, kuriais nagrinėjami tam tikros rūšies valstybės ar konkrečiai įstaigai priklausančio turto naudojimo ir valdymo efektyvumas ir rezultatyvumas. Turto valdymo problemas auditoriai kasmet išskiria ir teikdami išvadas dėl nacionalinio finansinių ataskaitų rinkinio. 2016 m. numatyta atlikti šešis su viešojo sektoriaus turto valdymu susijusius valstybinius auditus.

Atgal