VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 18. "Swedbank": Lietuvos ekonomikos tendencijos - geresnės nei tikėtasi

Nepaisant didelių svyravimų finansų rinkose, Lietuvoje vartotojų ir verslo lūkesčiai išliko stabilūs ar net gerėjo, o mažmeninės prekybos, apdirbamosios gamybos ir eksporto augimas paspartėjo. "Swedbank" nekeičia Lietuvos BVP augimo prognozių - šiemet ekonomika augs 3,3 proc., dvigubai sparčiau nei pernai ir daugiausiai Baltijos šalyse.
Pasaulio ekonomikos augimas bus lėtesnis nei tikėtasi, daugiausiai dėl prastesnių JAV ir euro zonos perspektyvų. Tiesa, daugelyje anksčiau nerimą kėlusių besivystančių rinkų matomos šiek tiek geresnės tendencijos. "Swedbank" šiek tiek sumažino pasaulio BVP augimo prognozę - šiemet tikimasi 3,2 proc. augimo, o kitais metais augimas turėtų paspartėti iki 3,7 proc.
Pasak "Swedbank" vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, lyginant su kartais nerimaujančiais ir stringančiais prekybos partneriais, Lietuva šiemet kol kas atrodo gana įspūdingai.
"Per pirmuosius du šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, mažmeninė prekyba išaugo 7,6 proc. Tai rodo, kad vartotojai ramiai reagavo į neramumus finansų rinkose. Nors vartotojų pasitikėjimo rodiklis šių metų pradžioje buvo šiek tiek mažesnis, mažmeninė prekyba ne maisto produktais, daugiausia ne pirmo būtinumo prekėmis, vasarį buvo net 10,5 proc. didesnė nei prieš metus", - sako N. Mačiulis.
Būsto rinkoje "Swedbank" ekonomistai nefiksuoja nei atšalimo, nei perkaitimo ženklų. Pirmąjį šių metų ketvirtį nekilnojamojo turto sandorių skaičius buvo maždaug ketvirtadaliu didesnis nei prieš metus, o dėl didelės pasiūlos nekilnojamojo turto kainos išliko gana stabilios. Panašu, kad namų ūkiai yra linkę skolintis, o bankai nori ir turi galimybių didinti paskolų portfelį. Vasarį, lyginant su praėjusiais metais, būsto ir vartojimo paskolų portfelis išaugo atitinkamai 5,3 ir 5,9 proc. Europos centrinio banko vykdoma skatinamoji monetarinė politika ir toliau suteiks pagrindo namų ūkių skolos lygio didėjimui, kuris, lyginant su kitomis Europos šalimis, mūsų šalyje yra vis dar labai žemas. Šiemet aktyviau skolintis turėtų ir įmonės - "Swedbank" prognozuoja, kad investicijos augs beveik dešimtadaliu.
"Swedbank" vyriausiojo ekonomisto teigimu, kol kas dauguma eksportuojančių sektorių išlieka konkurencingi. Nepaisant prarastos Rusijos rinkos, bendras Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas pernai vis tiek šiek tiek augo. "Swedbank" prognozuoja, kad eksporto augimas paspartės iki 3 proc. šiemet ir iki 5 proc. kitąmet. Stebint šių metų pradžios tendencijas tokias prognozes galima vadinti konservatyviomis - per pirmuosius du šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, apdirbamoji gamyba (išskyrus naftos produktus) augo 6,9 proc., o prekių eksporto (išskyrus naftos produktus) vertė buvo 5,3 proc. didesnė nei prieš metus. Paslaugų eksportas pirmuosius du šių metų mėnesius buvo net 17,5 proc. didesnis nei prieš metus.
Šių metų pradžioje eksportas į NVS šalis vis dar mažėjo, tačiau eksportas į JAV, Jungtinę Karalystę, Švediją ir Norvegiją augo gana įspūdingais tempais.

Atgal