VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

Suprasi ekonomiką – neskursi

Dr. Antanas Petrauskas

Socialinių problemų analitikas

Vilniaus Gedimino technikos universiteto verslo vadybos fakulteto docento dr. Algirdo. Jakučio vadovaujamas kolektyvas (L.Šečkutė, V.Petraškevičius, A.Stepanovas, S.Zaicevas) parengė solidų ekonomikos pradmenų vadovėlį „Ekonomikos teorija”, kuris 2010 metais buvo atnaujintas: ištaisytos buvusios klaidos, atlikti papildymai, atnaujinti faktiniai duomenys. Tai, beje, jau šeštas minėto vadovėlio leidimas. Pirmasis leidimas pasirodė 1999 metais.

Ši knyga yra kaip tik tai, ko reikia kiekvienam studentui, verslininkui ar šiaip žmogui, siekiančiam įgyti ekonomikos žinių. Vienoje vietoje yra sukoncentruotos visos būtinos žinios, kurios yra reikalingos siekiant gilesnių šios disciplinos žinių ir norint tapti profesionaliais šių dienų ekonomikos žinovais. Tai knyga, teikianti pirmąsias ekonomikos žinias žmonėms, kurie jų siekia.

Vienas iš daugelio knygos privalumų yra tas, kad joje labai nuosekliai išdėstomos mikro- ir makroekonomikos teorijos, kurios yra tradiciškai dėstomos ekonomikos teorijos kurse. Taip pat negalima nepaminėti ir to fakto, kad vadovėlis parengtas, naudojant pakopišką ekonomikos kategorijų sistemą. Juk ir visa visuomenė susiformavusi pagal tam tikrą hierarchiją. Kaip tik dėl šios priežasties tokia sistema buvo panaudota ir vadovėlyje.

Naujajame pataisytame vadovėlio variante tekstas yra patikslintas pagal naujausias studijų programas, atnaujinti statistiniai duomenys, bei pakoreguota knygoje esanti grafinė medžiaga.

Vadovėlyje plačiai ir suprantamai išdėstoma rinkos esmė, elastingumo teorija, taip pat kalbama apie sąnaudas, konkurenciją ir darbo užmokestį. Autoriai nepraleidžia ir tokios svarbios temos kaip valstybinis reguliavimas ir nacionalinis produktas. Taip pat įtrauktos ir temos apie finansus, kuriose nagrinėjami pinigai, valiuta ir bankai, jų veiklos ypatumai bei daugelis kitų svarbių dalykų. Knygoje kalbama ir apie šiuo metu mums visiems aktualų nedarbą, infliaciją, stabilizavimo politiką ir ekonominį augimą -viso to esmę, veiksnius ir padarinius. Be visų šių jau paminėtų temų nagrinėjamos ir daugelis kitų: aplinkos apsauga, gamtinių išteklių racionalus panaudojimas, globalizacijos ekonominės problemos. Plačiai kalbama apie monopolinę ir oligopolinę rinkas, aprašomas bendras nacionalinis produktas, jo apskaičiavimas ir kitimo veiksniai. Visos šios temos yra neatsiejamos nuo dabartinio pasaulio ekonomikos problemų.

Šis vadovėlis iš esamų išsiskiria dar ir tuo, kad jame yra kalbama apie ekonomikos nuostatų modeliavimą. Remiamasi A. Jakučio monografija „Ekonomikos sąvokų teorija” Paaiškinama, kas tai yra ir kaip tai atliekama, pateikiami praktiniai pavyzdžiai. Pasirinkus tam tikras ekonomines kategorijas (reiškinius) ir bandant juos sieti tarpusavyje, atrandami bendri racionalūs binariniai ar daugianariai ryšiai, nustatomas nagrinėjamų tam tikrų ekonominių reiškinių pakopiškumas. Šis nuostatų formavimo modelis gali pasitarnauti sprendžiant konkrečius ekonomikos uždavinius, taip pat vertinant ir recenzuojant tekstus ekonomikos teorijos ir praktikos klausimais.

Vadovėlyje pateikti pavyzdžiai yra išsamūs, lengvai suvokiami, o tai labai svarbu geram vadovėliui, nes nauja informacija yra lengviau suvokiama. Kaip tik to dažniausiai pasigendama dabartinėse studijuojantiems skirtose mokymo priemonėse. Todėl A. Jakutis su kolegomis publikavo vadovėlį lydinčias mokymo priemones „Mikroekonomikos pratybos“ ir „Makroekonomikos pratybos“.

Algirdo Jakučio ir kitų autorių „Ekonomikos teorijoje“ gausu įvairiausių grafikų. Džiugina tai, kad kiekvienas grafikas yra išsamiai paaiškintas, todėl skaitytojui nereikia gaišti brangaus laiko analizuojant ir pačiam bandant juos suvokti. Taip sutaupomas laikas.

Kitas svarbus faktas - vadovėlio kaina. Daugumoje knygynų šio leidinio kaina svyruoja apie 30 Lt, o tai nėra dideli pinigai už įgytas žinias. Reikia atsižvelgti ir į tai, kad knyga yra ne kartą tobulinta, kas reiškia, kad vadovėlio tekstas atitinka ekonomikos mokslui ir praktikai keliamus reikalavimus .

Atsižvelgiant į dabartinį laikotarpį, kuris neatsiejamas nuo informacinių technologijų, yra išleistas ir elektroninis šios knygos variantas. Jis yra patogus švietimo įstaigoms, viešosioms bibliotekoms ir visiems kompiuterį turintiems žmonėms. Vadovėlis išleistas e-knygos pavidalu. Tai ypač patogu studentams, nes dingsta tokia problema kaip knygų deficitas, negaištamas laikas laukiant laisvo egzemplioriaus bibliotekose.

Išleistas vadovėlis neliko nepastebėtas. Apie jį gausu atsiliepimų šios knygos leidyklos internetiniame puslapyje. „Ekonomikos teorija“ atkreipė daugelio žmonių dėmesį: bibliotekų vedėjų, mokslo darbuotojų , studijuojančio jaunimo, kurie šią knygą mini geru žodžiu.

Šiandien netrūksta vadovėlių ir kitokių leidinių, nagrinėjančių rinkos ekonomiką. Šiuose leidiniuose aptinkame prieštaraujančių vienas kitam teiginių, skirtingai aiškinamų terminų, blaškymosi tarp populiaraus ir akademinio teksto ir pan. Todėl pravartu rinktis A. Jakučio ir kitų autorių „Ekonomikos teorija“ vadovėlį, kuriame medžiaga pateikta daugeliui skaitytojų suprantamu stiliumi, todėl norintiems studijuoti nebūtinas specialus pasirengimas. Vadovėlis skirtas visų aukštųjų mokyklų studentams, bet juo gali pasinaudoti ir įvairių sričių verslo atstovai bei visi norintys susipažinti su teoriniais šiuolaikinės rinkos ekonomikos pagrindais ar šiaip pagilinti šioje srityje turimų žinių bagažą.

 

 Knygos viršelis

Atgal