VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

10.13. Akmens masės plautuvės: privalumai ir trūkumai

 

Natūralaus akmens masės plautuvės namų ūkiuose vyrauja ne tik dėl funkcionalumo, bet ir kaip dekoro elementas. Rinkoje vyrauja daugybė rūšių natūralaus akmens medžiagų, iš kurių gaminamos įspūdingo grožio plautuvės, pradedant įprastomis akmens masės kriauklėmis, kaip granitas, marmuras, muilo akmuo, baigiant retesnėmis, pavyzdžiui travertinas, oniksas ir net suakmenėjusi mediena. Tačiau prieš susižavėdami šių akmens masės plautuvių įstabumu, svarbu žinoti, ar jos tinka ir Jūsų namams.

Klasikinis ir unikalus dizainas

Akmens masės plautuvėmis žavimasi dėl gražaus margumo, sūkurių ir paviršiaus iškilumų. Jūs niekada nerasite dviejų, identiškai vienodų kriauklių. Tai reiškia, kad išskirtinumą bei klasikinius stilius mėgstančius namų savininkus patrauks natūralaus akmens plautuvės dėl elegancijos.

Universali

Natūralios formos akmens plautuvės yra dekoratyvios ir funkcionalios. Universalus dizainas lengvai pritaps prie Jūsų namų interjero. Galite sukurti estetiškai stilingą medžiagų kontrastą tarp stalviršio ir plautuvės.

Vis gi jei esate nuoširdus akmens masės stalviršių gerbėjas, naudodami tą pačią medžiagą galite sukurti vizualiai vientisą savo stalviršio ir kriauklės įvaizdį. Įsivaizduokite juodą granito stalviršį, suderintą su tos pačios spalvos granito kriaukle. Kokia elegancija!

Tvirta ir patvari

Akmens masės plautuvės yra tvirtos ir patvarios. Jos nėra jautrios įbrėžimams ar rūdims. Jei neketinate naudoti per didelės jėgos, granito ir marmuro kriauklės bus beveik nesunaikinamos. Tinkamai prižiūrint, Jūsų akmens plautuvė tarnaus visą gyvenimą!

Atspari karščiui

Įprastai akmens masės plautuvės atsparios karšiui net iki 280˚. Liečiant granito akmenį natūraliai jaučiama vėsesnė temperatūra. Natūralūs akmenys yra išgyvenę atšiauresnes oro sąlygas ir temperatūrų svyravimus, todėl namų sąlygomis vykstantys temperatūrų pokyčiais nepažeisite kriauklės.

Netinkama intensyviam naudojimui

Nors dizaino aspektu šis pasirinkimas yra universalus, akmens masės plautuvės labiau tinkamos lengvesniam naudojimui. Dažnas kriauklės naudojimas ir valymas gali paskatinti apsauginio sluoksnio nusidėvėjimą. Taigi graži plautuvė, kurią įsivaizdavote savo interjere, gali būti ne pats geriausias pasirinkimas praktikoje.

Reikalinga reguliari priežiūra

Dauguma natūralaus akmens plautuvių yra porėtos prigimties. Kriauklės, pagamintos iš marmuro ir granito, turi būti itin sandarios, kad būtų išvengta dėmių ir bakterijų. Akmens masės plautuves reikia alyvuoti, kad išsaugotų spalvą.

Sunki

Natūralaus akmens masės plautuvės yra sunkesnės nei įprastos kriauklės. Rinkoje sutinkama tokių blokinių akmeninių kriauklių, kurių montavimui prireikia keturių vyrų jėgos. Tai nemažas virtuvės ar vonios kambario įrenginys. Taigi, prieš priimdami sprendimą dėl akmens kriauklės, turite atsižvelgti į stalviršio dydį ir medžiagą. Be to, gali prireikti papildomo sutvirtinimo, kad išlaikytumėte stalviršio ir kriauklės svorį.

Sunkiai valoma

Marmurinės plautuvės paviršius yra linkęs ėsdintis, jei naudojamos rūgštinės valymo priemonės. Būkite atsargūs valydami su actu ir soda. Taipogi intensyviai šveisdami abrazyvinėmis valymo priemonėmis, rizikuojate sugadinti ir subraižyti akmens paviršių. Kita nerimo priežastis - dėmės dėl kieto vandens. Vandens šaltinyje paprastai yra mineralų, tokių kaip geležis ir kalcis. Kai mineralų nuosėdos oksiduojasi, dėmės tampa akivaizdžios, ypač kai turite kriauklę šviesios spalvos. 

 

Atgal