VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

06 12. Gedulo ir Vilties dienos proga prisimins garsų Mykolo Karkos mokinį iš Panevėžio mokytojų seminarijos...

Lionė Lapinskienė

Panevėžio Mykolo Karkos pagr. m-klos mokytoja

Birželio 12 d. 14.00 val. Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinė mokykla, bendradarbiaudama su Panevėžio rajono savivaldybės viešąja  biblioteka,  Panevėžio kraštiečių klubu  „Tėviškė“ ir Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriumi, artėjančios Gedulo ir Vilties dienos proga Bistrampolio dvare,  šiandien tapusiame kultūros sklaidos židiniu,  surengė konferenciją „Savanoriui, švietimo viceministrui ir tremtiniui Kazimierui Masiliūnui – 110 metų.“ 

Tėvas Kazimieras Masiliūnas

Su šiandieniniu Bistrampolio dvaru, kur 1902 m. vasario 21 d. ūkvedžio šeimoje gimė K. Masiliūnas,  ir jo praeitimi konferencijos dalyvius ir svečius supažindino kun. Dr. Rimantas Gudelis. Apie tai, ką šiandien mums reiškia istorinės atminties gaivinimas ir patriotizmo idėjų skleidimas auklėjant jaunąją kartą, kalbėjo Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos direktorius istorikas Alfredas Paberžis. Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė priminė, kad Panevėžio krašte gimė ir užaugo daug įvairiose srityse Lietuvai  nusipelniusių žmonių. Vienas jų – Kazimieras Masiliūnas. Apie jį, kaip Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės savanorį, vėliau  švietimo, kultūros ir lituanistikos srityse daug nuveikusį ir už tai Sibire kalėjusį kraštietį ir jo darbus pranešimus skaitė pedagogai istorikas Juozas Brazauskas, lituanistė Lionė Lapinskienė bei bibliotekininkai Marytė Čeponienė, Stasė Mikeliūnienė, Vidmanta Trečiokienė. Į renginį atvyks ir K. Masiliūno vaikai – dukra Danutė Masiliūnaitė-Zorubienė (Vilnius), sūnus Vytautas Masiliūnas (Klaipėda) ir kiti artimieji. Konferenciją vedė žinoma panevėžietė gydytoja visuomenininkė Liudvika Knizikevičienė.

Susirinkusieji klausėsi mokytojos Aldonos Bagdonienės vadovaujamų  Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos jaunųjų gitaristų (Eglė Raicevičiūtė, Eividas Balčiūnas ir Dovydas Stasytis ) koncerto ir kartu galėjo apžiūrėti dvi kilnojamąsias parodas: „Savanoris, pedagogas, viceministeris Kazimieras Masiliūnas iš Bistrampolio“ (parengė Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliografė  Vidmanta Trečiokienė) ir Mykolo Karkos pagrindinėje mokykloje  dalyvaujant  pilietinėje akcijoje „Lagaminas“ vyresniojo istorijos mokytojo Tautvydo Janulio surengtą parodą, kurioje buvo galima pamatyti unikalių relikvijų, atspindinčių, kaip mūsų kraštiečiai gyveno tremties sąlygomis ir ką jie išsaugojo iš tų laikų.

Atgal